Cat trebuie sa manance un copil de 1-2 ani

Daca un adult trebuie sa manance in jur de 2500 de calorii zilnic, in functie de efortul pe care il depune, un copil de 1-2 ani trebuie sa manance intre 1000 si 1200 de calorii zilnic, calorii care trebuie sa fie obtinute din alimente cat mai sanatoase pentru a-i asigura o dezvoltare armonioasa. Cu cat este mai activ copilul, cu atat necesarul lui de calorii este si el mai mare.

Varsta de 1-2 ani este o varsta delicata pentru copii din punct de vedere al stilului alimentar, deoarece inca nu reusesc sa se hraneasca singuri si refuza foarte multe alimente. Pentru ca sunt asa pretentiosi cu mancarea, multi parinti le ofera constant mancare, pentru a evita instalarea unor deficiente nutritionale si pentru a se asigura ca acestia nu stau nemancati.


Ceea ce scapa de multe ori parintii din vedere este faptul ca cei mici au instinctul de supravietuire bine format si nu stau infometati doar din incapatanare. Cand un copil mic nu mananca inseamna ca pur si simplu nu ii este foame, un motiv suficient de bun sa mai astepti 1-2 ore pana la urmatoarea masa.

Cat mananca un copil cu varsta de 1-2 ani intr-o zi?

Un copil mic mananca intr-o zi 2-3 mese principale si 2-3 gustarele. Copiii mici au obiceiul sa sara peste mese, insa acest lucru nu este neaparat rau, deoarece ei mananca atat cat le trebuie. Daca nu mananca la masa de seara, inseamna ca pe parcursul zilei au consumat alimente satioase sau au luat prea multe gustari.

Cum arata la modul ideal mesele unui copil de 1-2 ani intr-o zi?

Dimineata devreme: 150-200 ml lapte;

Micul dejun: un castronel mic cu piure de fructe si seminte/nuci/migdale sau un iaurt cu cereale integrale si fructe sau un piure cu fructe, cateva migdale si un sfert de avocado sau un piure de fructe cu cereale integrale;

Gustare in parc: o banana sau un mar sau 2-3 biscuiti;

Pranz: un castronel cu o tocanita cu carne si o felie de paine sau un castronel cu o mancarica de naut cu orez sau un piure de legume cu branzica;

Masa dupa somnul de pranz: un castronel cu supa crema sau paine integrala cu avocado, rosie si putin ulei de masline sau o portie mica de budinca de legume;

Gustarea de seara: macaroane cu branza sau un piure de legume sau un iaurt cu o lingura de cereale sau orez cu lapte;

Inainte de culcare: 150-200 ml lapte.

Cum arata de cele mai multe ori mesele unui copil de 1-2 ani pe parcursul unei zile?

Dimineata aproape adormit: lapte cu biberonul sau canuta, 150-200 ml;

Micul dejun: alergi prin casa dupa el cu un castronel de piure de fructe din care ia vreo 2-3 lingurite; gaseste intr-un dulap niste biscuiti/eugenii si nu vrea sa se mai desparta de ei;

Gustare 1: mergi prin parc cu o banana dupa el din care mananca doar o jumatate, tot e bine :);

Gustare 2: reusesti sa-i mai dai vreo 2 nuci si o jumatate de felie de cascaval;

Pranz: ia 3 lingurite din mancarea la care ai muncit o ora sa i-o pregatesti si incepe sa se joace la masa; incerci cu disperare sa ii oferi niste branzica si ce mai gasesti prin frigider, te bucuri ca a mai luat 2 inghitituri si ca a baut cu paiul niste kefir;

Seara reusesti sa il faci sa manance dintr-o budinca 4 lingurite, esti fericita; incerci cu disperare sa ii mai dai niste iaurt cu cereale, insa el prefera sa manance niste castravete;

Inainte de culcare te entuziasmezi ca a baut o jumatate de biberon de lapte.

Ce alimente sa ai in vedere sa-i oferi in fiecare zi?

  • fructe si legume
  • cereale integrale
  • lapte, iaurt, kefir, sana, branzica sau alte produse lactate
  • proteine (acestea se gasesc in carne, oua, produse lactate, naut, linte, fasole, orez)
  • grasimi sanatoase (acestea se gasesc in produse lactate, avocado, nuci, seminte, ulei de masline, peste)

Care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont?

1. Fiecare copil este diferit si mananca in stilul lui. Unii copii mananca haotic, altii reusesc sa se tina de un program al meselor, de aceea nu trebuie sa impui copilului tau programul de a manca al unui alt copil, despre care ai auzit sau ai citit.

2. Cand simt ca se instaleaza senzatia de satietate, copiii nu mai mananca doar de placerea gustului, de aceea nu trebuie sa ii fortezi.

3. De multe ori, copiii mici gusta de 2-3 ori dintr-un fel de mancare si refuza sa mai continue sa manance. Cand se intampla asa, pune mancarea intr-un castronel si da-i-o mai tarziu in parc.

4. Daca mananca intre mese, copiii vor manca mai putin la mesele principale. Ceea ce este important nu este neaparat numarul meselor, ci sa primeasca nutrienti din toate grupele alimentare (proteine, fibre, carbohidrati, grasimi, alimente bogate in calciu).

5. Cand copilul refuza un aliment nu inseamna ca nu trebuie sa i-l mai dai niciodata, ci ca trebuie sa il prepari diferit sau sa il combini cu alte alimente.

6. Copilul mic trebuie incurajat sa manance singur si lasat sa se joace cu mancarea.

7. Dulciurile din comert nu contin cine stie ce nutrienti si reduc semnificativ pofta de mancare. Incearca sa i le oferi cat mai putin copilului tau.

Citeste si Cum inveti copilul de 2 ani sa manance variat si sanatos.

 

Adauga comentarii!