Ce se intampla in mintea unui copil de 2 ani?

Una dintre cele mai delicate varste ale copilului mic este varsta de 2 ani, cand acesta se afla intr-o continua faza de explorare, invatare si adaptare la mediul inconjurator. Varsta de 2 ani este perioada in care copilul invata limbajul, dobandeste noi abilitati fizice si cognitive, intelege ideea de alegere si puterea lui “nu”.

Ca parinte de copil mic, cu siguranta te-ai intrebat daca lucrurile pe care le face au vreun sens si daca atunci cand se tavaleste pe jos pentru un lucru infim, el chiar are niste ganduri legate de acel lucru. “De ce copilul plange cu lacrimi de crocodil pentru ca nu l-ai lasat sa verse tot detergentul pe jos?”, “De ce ii plac activitatile repetitive?”, “De ce vrea sa bea apa numai cu o anumita cana?”, sunt intrebari la care noi, parintii, nu le gasim raspuns, insa la care stiinta se pare ca a gasit o explicatie.


Doctorul Jean Burnett, specialist in neurologie, spune ca aceasta perioada de dezvoltare a creierului este fascinanta deoarece materia cenusie responsabila de conexiunile neuronale si prelucrarile nervoase de care avem nevoie pe tot parcursul vietii se formeaza intr-o faza incipienta la aceasta varsta.

Adultii au modele mentale bazate pe experienta si memorie, insa copiii nu au. “Totul pentru copii este nou si interesant si pentru ca nu au niste scheme prin care sa vada lumea, ei nu judeca, nu analizeaza si nu filtreaza nimic din ceea ce vad, motiv pentru care au un comportament aparent haotic pentru adulti”, spune doctorul Jean Burnett.

Pana la varsta de 7 ani, copiii nu stocheaza prea multe amintiri si nu capata o intelegere a lucrurilor prea profunda, de aceea ei sunt atat de diferiti de adulti. Desi creierul lor este mult mai activ ca cel al unui adult, pentru ca este bombardat de atata informatie noua in fiecare zi, el nu stocheaza amintiri si nu reactioneaza prea bine la lucrurile nefamiliare (persoane straine, animale noi, medii necunoscute).

Ce inteleg copiii de 2 ani si ce nu inteleg?

Un copil de 2 ani poate intelege ca o zi este diferita de cealalta, insa acest lucru nu este privit neaparat cu ochi buni. Copilul mic prefera sa nu fie surprins si sa aiba acelasi program in fiecare zi, situatie care ii creeaza un sentiment de siguranta. Daca azi ii dai sa bea apa dintr-o cana albastra si maine dintr-o cana rosie, nu te astepta ca el sa fie fericit.

Pentru ca nu stiu sa reactioneze la schimbare, copiii mici incep sa planga si se linistesc doar cand primesc lucrurile familiare si intra in rutina lor de zi cu zi.

Citeste si 7 lucruri pe care trebuie sa le eviti dupa ce copilul implineste 1 an.

De ce tipa si plang copiii de 2 ani?

Specialistul in neurologie considera ca tipatul si plansul la varste mici sunt metode de auto-conservare care tin de evolutie. Cand un copil plange, el incearca sa atraga atentia celor din jur, pentru a fi ajutat, calmat sau pentru a fi salvat de un pericol. Este un imperativ biologic care sta la baza acestui comportament, de aceea, atunci cand tipi la copilul tau el nu se va linisti, ci va fi speriat si va plange mai tare.

De ce prefera cei mici lucrurile dulci?

E simplu, creierul prefera alimentele care il energizeaza, de aceea copiii nu vor cere niciodata sa manance broccoli, spanac sau piure de conopida, ci alimente dulci, prajituri si multa inghetata.

Cum se schimba lucrurile dupa varsta de 3 ani?

Daca ai impresia ca dupa ce copilul trece de varsta de 3 ani, lucrurile se vor schimba foarte mult, te inseli amarnic. Deoarece copilul nu invata prea multe lucruri din repetitie, asa cum se intampla cu un adult, el poate fi destul de greu de inteles. La varsta de 5 ani, lucrurile chiar se pot inrautati putin, deoarece copilul are impresia ca are un anumit nivel de intelegere asupra lucrurilor si vrea ca lucrurile sa se intample cum vrea el.

Care sunt solutiile pentru ca cel mic sa se dezvolte cat mai armonios?

Copilul mic trebuie sa aiba un program de somn, mese si activitati. De asemenea, el trebuie calmat cand plange cu vorbe frumoase si afectiune, invatat sa se joace cu jucarii si nu cu tableta, lasat sa exploreze si invatat mereu lucruri noi prin metode simple (povesti, carticele, lego).

Pentru dezvoltarea creierului in copilarie cele mai importante lucruri sunt: somnul, alimentatia sanatoasa, plimbarile in natura, evitarea tabletelor si televizorului, crearea unui mediu cat mai relaxat in familie (fara certuri si agresivitate).

Citeste si:

Cum se dezvolta copilul de la 2 la 3 ani

Sursa: fatherly.com

 

Adauga comentarii!