Cand copilul a ajuns la varsta de 3 ani, lucrurile sunt considerabil mai simple pentru parinti. El incepe sa isi verbalizeze emotiile si dorintele, spune cand il doare ceva si isi exprima preferintele pentru anumite lucruri in defavoarea altora.
Varsta de 3 ani este varsta cand copilului incepe sa i se contureze mai clar personalitatea. Acum o sa stii daca este o fire incapatanata, calma, tematoare, apatica, sfidatoare, hipersensibila, pretentioasa sau, dimpotriva, foarte activa sau agresiva. Bineinteles, odata cu trecerea anilor, copilul se schimba destul de mult, insa unele trasaturi par sa se pastreze pentru perioade mari de timp (e.g. incapatanarea).
Varsta de 3 ani este, de asemenea, varsta la care creierul se dezvolta intr-un ritm accelerat: copilul acumuleaza zilnic cuvinte noi, experiente, amintiri, emotii. De asemenea, invata cateva reguli simple: sa impartaseasca, sa nu fie agresiv, sa nu treaca strada neinsotit, sa spuna cand are nevoie la toaleta, sa isi stranga jucariile sau sa nu mai arunce cu mancarea pe jos.
Care sunt cele mai importante lucruri care se intampla in mintea unui copil de 3 ani?
1. Incepe sa impartaseasca emotii si sa empatizeze cu ceilalti
Copilul de 3 ani incepe sa inteleaga ca si ceilalti oameni au emotii si incepe sa empatizeze cu starea de spirit a celor din jur. Aceasta este varsta cand copilul are o reactie de bucurie daca este laudat si o reactie de tristete daca este certat.
2. Vrea sa fie lasat singur sa aleaga
Pentru a se simti cat mai important, copilul de 3 ani vrea sa aleaga el tot: jucariile, hainele, incaltamintea, momentele pentru anumite activitati. Pentru a evita nemultumirile, cel mai bine este sa intrebi mereu copilul: vrei tricoul rosu sau tricoul albastru?, vrei sa te incalti in sandale sau in papuci?, mergem in parc sau ramanem acasa? s.a.m.d.
3. Imita activitatile parintilor atunci cand se joaca
La varsta de 3 ani, copilul invata sa se joace si, cel mai important, isi foloseste imaginatia in jocurile lui. De exemplu, poarta conversatii cu jucariile de plus, se preface ca vorbeste la telefon, face puzzle-uri simple, se preface ca face mancare, merge la serviciu sau la cumparaturi. De obicei, la aceasta varsta, copilul imita in jocurile lui ce vede la parinti, in parc sau la televizor.
4. Nu face diferenta intre ceea ce isi imagineaza si realitate
Atunci cand isi imagineaza tot felul de scenarii in jocurile lui, copilul de 3 ani nu face diferenta intre realitate si inchipuire. Pentru el, personajele din desene animate sunt 100% reale, fantomele exista si in intuneric se pot ascunde monstri. Daca cel mic are probleme in a adormi din cauza unor lucruri care il sperie, incearca sa ii explici cat mai des ca acestea nu exista in realitate.
5. Nu se poate concentra la doua lucruri in acelasi timp
Un copil de 3 ani nu se poate concentra la un lucru prea mult, cu atat mai putin la doua simultan. Asadar, daca el plange ca nu a obtinut jucaria preferata, nu te astepta ca el sa reactioneze la cuvintele tale de linistire, el pur si simplu nu le mai aude. Psihologii recomanda parintilor sa evite sa intrerupa copilul atunci cand se afla concentrat intr-un anumit tip de activitate pentru a-l lasa sa isi exerseze atentia cat mai mult asupra unui lucru.
6. Vrea mereu ceva
Pentru a multumi un copil de 3 ani este aproape imposibil. El cere in continuu ceva: vino sa te joci cu mine, adu-mi apa, vreau o prajitura, vreau alt tricou, da-mi plastilina, unde e foarfeca, vreau sa imi faci un castel s.a.m.d. De multe ori, aceste cerinte vin incarcate de foarte multa agresivitate. Daca nu ii oferi in acel moment ceea ce iti cere, urmeaza un moment de tavalire pe jos si tipete. Incearca sa ignori crizele de furie si sa lasi copilul sa se linisteasca singur, in curand o sa se obisnuiasca sa nu mai fie mereu ajutat de cineva.
7. Nu isi aminteste prea multe lucruri
In general, adultii nu isi amintesc mai nimic inainte de cea de-a treia aniversare, primele amintiri mai consistente formandu-se dupa varsta de 3 ani si jumatate. Acest lucru este cauzat de faptul ca pana la 3-4 ani, copiii nu stocheaza foarte multe amintiri si traiesc mai mult in prezent. Daca iti intrebi copilul de 3 ani cum si-a petrecut ziua la gradinita, nu o sa isi aminteasca mare lucru si o sa iti spuna, cel mai probabil, ceva inventat pe moment. Mai mult de atat, copiii la varsta de 3 ani nu se pot concentra atunci cand povestesc ceva si, cel mai adesea, uita despre ce vorbesc in timp ce vorbesc.
Ce inteleg copiii de 3 ani si ce nu inteleg?
Un copil de 3 ani intelege ideea de limita, insa vrea mereu sa o depaseasca si sa testeze ce se intampla daca incalca regulile cu care este obisnuit de mic. Daca ii spui ca trebuie sa doarma la pranz, el o sa incerce sa nu respecte aceasta rutina si sa se opuna.
Copilul de 3 ani nu intelege inca diferenta dintre o ora si 3 ore. Asadar, daca ii spui, ai voie la televizor doar o ora, el nu o sa stie exact cat inseamna o ora. Incearca sa ii limitezi timpul petrecut la televizor spunandu-i ca desenele animate se duc la masa sau la culcare, aceste lucruri sunt mai aproape de realitatea lui decat unitarile de masurare a timpului.
Copilul de 3 ani nu intelege toate cuvintele pe care le foloseste, doar le reproduce asa cum le-a auzit. Daca iti auzi copilul folosind cuvinte de genul “interesant”, “abstract”, “egoist” s.a., nu te astepta ca el sa stie sensul acestor cuvinte. Copilul la 3 ani acumuleaza foarte mult, insa aceasta informatie este destul de haotica in mintea lui. Abia dupa varsta de 5 ani, informatia incepe sa se mai ordoneze.
Citeste si:
Sursa foto: visiontherapyblog.com.