Cele mai importante etape in dezvoltarea copilului de la 1 la 2 ani

Desi multi parinti au impresia ca dupa ce copilul iese din etapa de bebelus, lucrurile se vor simplifica substantial, situatia este chiar pe dos. De la 1 la 2 ani, copilul trece prin niste etape destul de importante in dezvoltarea lui, care pot deveni uneori foarte extenuante pentru parinti. Care sunt acestea?

1. Invata sa mearga


Dupa implinirea varstei de 1 an, copilul incepe sa faca usor-usor primii pasi, motiv pentru care el are nevoie de mult mai multa atentie din partea parintilor. Pana la varsta de 2 ani, aproape toti copiii reusesc sa mearga, sa alerge, sa se catere si sa sara.

2. Incepe sa vorbeasca

Tot in aceasta perioada, copilul incepe sa asimileze cat mai multa informatie. Desi el nu reuseste sa rosteasca prea multe cuvinte si nici nu poate sa construiasca cine stie ce propozitii, el incepe sa inteleaga foarte multe cuvinte si reuseste sa exprime lucruri simple. Nu toti copiii invata sa vorbeasca in aceasta perioada, unii incep sa vorbeasca abia dupa ce trec de varsta de 2 ani.

3. Somnul se reduce la o singura repriza pe zi

Daca pana la 1 an, somnul copilului de peste zi era destul de fragmentat, dupa varsta de un an, el se condenseaza intr-o singura repriza, la pranz. Dupa varsta de 1 an, copilul are mai multa energie si nu mai are nevoie de 2-3 reprize de somn pe zi pentru a-si odihni creierul.

4. Invata sa se joace

Pana la 1 an, copiii doar descopera texturile obiectelor, iar abia dupa 1 an inteleg ca acestea au niste functii si ca pot sa apese pe butoane, sa le impinga, sa le arunce sau sa le traga. Cele mai potrivite jucarii pentru aceasta varsta sunt cele cu butoane, jucariile de impins si tras, cartile cu butoane si jucariile care canta.

5. Incepe sa i se formeze personalitatea

Stiai ca personalitatea unui copil incepe sa se construiasca de la aceasta varsta? Copilul deja iti arata ca are preferinte pentru anumite jucarii, jocuri, locuri si oameni. De asemenea, i se formeaza temperamentul care poate fi mai linistit, mai agitat sau mai irascibil.

6. Isi doreste sa manance singur

Dupa varsta de 1 an si cateva luni, copilul vrea sa se descurce si singur, fara ajutorul parintilor. Aceasta varsta este una delicata pentru copii din punct de vedere al stilului alimentar, deoarece ei incep sa refuze foarte multe alimente, se joaca cu mancarea, vor sa fie lasati sa manance si singuri cu lingurita si se enerveaza daca nu li se permite sa faca ce vor. Potrivit psihologilor, copiii trebuie lasati sa se joace cu mancarea, chiar daca transforma bucataria intr-un mare dezastru, deoarece in acest fel invata sa se hraneasca singuri.

7. Devine posesiv cu jucariile lui

Pe la varsta de 1 an, copiii nu au inca simtul proprietatii dezvoltat, motiv pentru care considera ca toate jucariile de pe rafturile magazinelor sau de la locul de joaca din parc pot fi ale lor. Dupa 1 an si jumatate, inteleg care sunt jucariile lor si fac adevarate crize de nervi cand alti copii incearca sa se joace cu ele. Acest simt al proprietatii supradezvoltat incepe sa se estompeze abia dupa varsta de 2 ani si jumatate.

8. Vrea sa fie cat mai independent de parinti

Deoarece dupa varsta de 1 an si cateva luni, copilul incepe sa constientizeze ca este o individualitate separata de parinti, el vrea sa faca singur tot felul de lucruri, sa manance singur cu lingurita sau furculita, sa se spele pe maini cu sapunul, sa dea cu matura si, mai ales, sa refuze lucruri. Aceasta este perioada cand copilul il descopera pe “nu” si vrea ca toate lucrurile sa fie facute ca el. Perioada lui “nu” poate dura pana in jurul varstei de 2 ani si jumatate.

9. Imita comportamente si activitati ale parintilor

Tot de pe la 1 an si cateva luni, copilul incepe sa imite tot ce vede prin jur, in special la parinti. El incearca sa vorbeasca la telefon, vrea sa isi perie parul, incearca sa spele vase, se preface ca face mancare sau curatenie si este bucuros cand merge la cumparaturi si este lasat sa puna in cos obiecte. Perioada de imitatie se intinde pana la varsta de 2 ani si jumatate, cand copilul incepe sa aiba si gandurile lui proprii.

Citeste si Cat trebuie sa manance un copil de 1-2 ani. 

 

Adauga comentarii!