2-4 ani. Ajuta-ti copilul sa faca fata emotiilor negative

Enervarea este normala in cazul copiilor. Ea poate sa apara din cauza frustrarii, a dezamagirii, a stresului sau pur si simplu pentru ca le ceri sa faca un lucru pe care nu il vor.

Desi este greu pentru parinti sa isi vada copilul facand o criza de furie, este bine de stiut ca enervarea este pana la urma un lucru bun. In acest fel copilul invata sa faca le faca fata si sa devina un adult care se poate integra in societate. Pentru ca nimeni nu este ocolit de sentimentul enervarii. Important este cum reactionezi cand o simti.


Ce pot face parintii:

Sa numeasca emotiile

Emotiile nu sunt un lucru rau. Trebuie sa invatam sa traim cu ele. Si, ca sa le imblanzim, in primul rand trebuie sa le numim. Asa ca este bine sa le vorbim copiilor despre emotiile pe care le simt, sa ii ajutam sa le identifice.

Lauda atunci cand copilul face fata emotiilor

Nu intotdeauna copilul este coplesit de emotii si izbucneste. Atunci cand reuseste sa le faca fata este bine sa fim pe faza si sa ii laudam pentru cum procedeaza. Cat mai descriptiv, astfel incat sa stie exact ce anume apreciem: „Mi-a placut mult faptul ca nu te-ai repezit la fratele tau in momentul in care ti-a smuls jucaria din mana.”

Vorbeste cu copilul dupa ce criza s-a terminat

Fiecare criza poate sa fie un prilej de invatare. Nu in timpul ei, ci dupa ce s-a terminat. Poti sa il intrebi cum s-a simtit. Poti sa il intrebi cum crede el ca s-au simtit cei din jur. Poti sa discuti despre cum crede ca ar fi trebuit sa se comporte fiecare ca sa fie mai bine.

Ce poti face atunci can simti ca explodezi

Copiilor trebuie sa le dam cateva sugestii de autolinistire. De exemplu:

  • Sa izbeasca o perna sau o minge.
  • Sa se retraga pentru cateva minute in locul lor preferat, unde simt ca se pot calma
  • Sa se autoincurajeze spunandu-si: „Voi rasufla adanc de cateva ori si voi reusi sa rezolv apoi aceasta situatie”

Fiecare om este diferit, asa ca fiecare trebuie sa isi gaseasca modalitatea potrivita pentru el.

Desigur, chiar daca poti invata ceva din emotiile negative, este bine ca parintele sa incerce sa ocoleasca aparitia lor, fiind atent la ceea ce le provoaca. La copii asa de mici cel mai adesea este vorba despre oboseala si totul se poate rezolva printr-o schimbare de planuri.

Voi cum va descurcati cu emotiile negative?

Sursa foto: gooddayswithkids.com

Citeste si

Parintii si tantrum-urile

De ce se poarta copiii mai urat cand sunt in preajma mamei lor

Adauga comentarii!