De la 2 ani in sus, crizele de furie ale copiilor apar frecvent. As vrea sa spun ca dupa patru ani se termina cu ele, insa experienta mi-a aratat ca si la 6 ani ne confruntam inca cu aceeasi problema, chiar daca ele se manifesta un diferit.
Prin urmare, trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca exista. Asta nu inseamna insa ca nu poti face ceva in privinta lor. Poti incerca sa le mai raresti. Si psihologii ne dau cateva solutii in acest sens.
1 Nu iti pierde calmul
De indata ce copilul se prinde ce anume te face sa iti pierzi calmul meciul este pierdut. Acesta pare sa fie un joc extraordinar de atractiv pentru el. Baiatul meu s-a prins ca ma face sa imi pierd calmul cand isi bate fratele. Asa ca acum aplica aceasta strategie de cate ori are vreo criza de furie.
2. Stabileste limite si nu le incalca
Limitele si regulile sunt esentiale pentru o viata mai linistita alaturi de copii. Trucul ca sa functioneze este insa ca, odata ce ai spus nu, sa nu cedezi. Altfel devin ceva arbitrar. Si de ce ai asculta de ceva arbitrar?
3. Un program mai bine structurat
De obicei crizele de furie sunt provocate de unul din urmatoarele motive: copilul este obosit, ii este foame sau nu are nimic de facut. Cu un program bine structurat poti evita aceste situatii. Este bine sa ai mereu la indemana ceva de rontait, sa nu ii incarci programul prea tare, dar nici sa nu il lasi fara nimic interesant de facut.
4. Ramai pozitiv
Copiii iubesc sa fie in centrul atentiei. Incearca sa nu le dai atentie cand fac ceva negativ, certandu-i, ci mai ales atunci cand fac ceva pozitiv, laudandu-i. Treci destul de rapid peste greseli, cu indicatii scurte si clare.
5. Dezvolta abilitati
Crizele de furie sunt legate adesea de lipsa abilitatilor. Cu cat copilul isi dezvolta mai multe abilitati, cu atat crizele de furie se raresc. Asa ca explica-i cum sa foloseasca cuvintele pentru a cere ce are nevoie sau pentru a transmite ca nu vrea ceva anume, arata-i cum se face in mod corect un anumit lucru, cum ar fi sa mangaie un caine strain etc.
In rest, multa rabdare si intuitie, la un moment dat toate acestea vor disparea.
Citeste si
Crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani: 6 motive pentru care sunt benefice
De ce se poarta copiii mai urat cand sunt in preajma mamei lor