Adultii platesc adesea o multime de bani pentru a reusi sa iasa din tiparele de gandire si sa aiba mai multa imaginatie. Ceea ce copiilor le vine foarte usor, o fac de la sine. De ce este buna imaginatia? Pentru ca ea merge mana in mana cu capacitatea de a rezolva probleme, pentru ca te ajuta sa faci fata situatiilor negative si pentru ca este foarte utila in procesul de invatare.
Cum poti ajuta imaginatia copilului tau sa se dezvolte:
Prin povesti
Asta nu inseamna neaparat sa le citesti povesti scrise de altii. Desi si acestea sunt foarte bune. Copiii creeaza ei insisi povesti in permanenta atunci cand se joaca. Asa ca nu inseamna altceva decat sa te lasi prinsi in jocul lor si sa imaginezi in permanenta noi si noi lumi cu propriile reguli, intamplari si personaje. Adesea aceste povesti ii au pe ei insisi in centru, ceea ce este bine, intrucat ii ajuta sa isi formeze un simt al propriei persoane.
Fii flexibil
Poate ca povestile copiilor nu ne fac intotdeauna viata usoara. Poate ca este dificil sa ii scoatem uneori din casa purtand cine stie ce costum. Sau poate ca o joaca imaginara ne impiedica sa ne deplasam cu usurinta prin casa, dar pana la urma aceste neajunsuri sunt mici. Nu ar trebui sa ne grabim imediat sa „ii aducem cu picioarele pe pamant”.
Nu corecta
E adevarat, soarele nu este mov si nici cerul galben, insa nu trebuie sa stam in permanenta sa corectam ceea ce fac copiii. A fi real nu este cea mai mare valoare posibila. Mai ales ca, foarte adesea, este vorba numai de conventii. Decat sa iti petrec timpul corectand mai bine dai un imbold si mai mare imaginatiei gasind noi moduri de a o folosi – de exemplu, inventand un joc din boabe de fasole.
Jocuri de rol
Si, daca tot incurajezi imaginatia, atunci incurajeaza mai ales jocurile de rol. Fie ca este vorba despre a te costuma intr-un anume fel sau despre a inventa personaje din te miri ce, jocurile de rol au si o valoare educativa foarte mare – prin ele copilul ajunge sa inteleaga foarte multe despre ce inseamna sa traiesti in societate.
In aer liber
Natura a fost intotdeauna o hrana pentru imaginatie. Asa ca orice iesire in aer liber poate sa fie un prilej pentru a-ti imagina fel de fel de aventuri si intamplari. Copilul o va face in mod natural si te poti prinde si tu in jocul lui.