Toti copiii mici au momente cand ignora ce le spui, toti fug si te lasa cu sufletul la gura sa nu pateasca ceva, toti au crize de furie. La unii insa toate acestea sunt duse la paroxism – crizele lor de furie sunt mult mai galagioase si tin mai mult decat ale altora, dau impresia ca nu pot fi opriti niciodata, nu doar ca nu te asculta, iti si raspund cu unele cuvinte prea putin placute.
Ce poti face
Spune mereu care este programul, in avans
Copiii mici nu prea reactioneaza bine atunci cand sunt luati prin surprindere. Asa ca este bine ca mereu sa anunti care este programul – cu cine se vor intalni, unde vor merge, ce vor face, ce vor manca etc.
Faptul ca le-ai spus o data mai mult ca sigur nu va fi suficient. Asa ca pe parcursul zilei obisnuieste-te sa tot anunti ce veti face in viitor.
Consistenta
Cu un copil plin de impulsivitate care are mereu tendinta de a testa limitele nu prea este loc de negociere. Asa ca, daca vrei cu adevarat sa doarma la pranz nu ii lasa senzatia ca s-ar putea si altfel.
O buna conexiune
La aceasta varsta este esential ca parintii si copiii sa petreaca mult timp impreuna. Si acel timp sa fie cu adevarat dedicat copilului. Asta ajuta la micsorarea crizelor de furie.
Cat mai independent
Ajuta copilul sa fie cat mai independent – sa isi ia singur jucarii sau carti, sa poata manca singur, sa se imbrace singur. Desigur, la inceput inseamna ca totul se va intampla foarte incet si cu mai multa mizerie, insa rezultatul merita efortul.
Priveste totul realist
Sigur ca ai vrea sa faci cat mai multe lucruri si cat mai eficient, insa este realista aceasta dorinta a ta? Intreaba-te intotdeauna inainte de a face un program – chiar va putea copilul sa aiba rabdare la cumparaturi dupa ce s-a jucat cateva ore in parc?
Aceasta perioada nu este deloc simpla si cel mai probabil va iesi mai bine daca vei concepe programul astfel incat sa fie cat mai putin incarcat.
Citeste si
Crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani: 6 motive pentru care sunt benefice