Stim ca oamenii empatici comunica foarte usor cu oricine si am vrea sa ii ajutam pe copiii nostri sa capete aceasta abilitate extrem de importanta pentru a avea succes in societate. Mai putin clar ne este ce anume este mai exact empatia si la ce anume ar trebui de fapt sa le spunem copiilor sa fie atenti.
Comunicarea tine de atitudine
Propriile emotii sunt extrem de importante atunci cand comunicam. Pentru ca ele se reflecta in modul in care o facem, fie ca vrem, fie ca nu. Astfel, daca simtim frica sau nesiguranta sau enervare, acestea vor fi receptate de cealalta persoana. Si este posibil ca sentimentele ei sa treaca in registru negativ, intrucat exista o tendinta de mimetism al sentimentelor.
Care este atitudinea cea mai porivita pentru a usura comunicarea? Ajuta mult sa zambesti, cu adevarat, si sa privesti persoana cu care comunici in ochi.
Comunicarea tine de atentie
Trebuie sa fii atent la ceea ce iti comunica persoana din fata ta. Si nu este vorba numai de ceea ce spune, ci de mult mai mult:
– postura corpului. Un corp care este foarte batos arata incredere, dar si respigere. Pe de alta parte, a fi la nivelul celuilalt si cu corpul un pic aplecat in fata arata deschidere, interes.
– emotii. Cum este persoana din fata ta: trista, iritata, entuziasmata? In general ajunge sa ne ascultam instictul pentru a intui asta.
– tonul vocii. Tonul este adesea cel care da un univers de semnificatii cuvintelor. Mereu atrageti atentia copiilor sa ia in seama tonul cu care sunt spuse lucrurile.
Despre copii se spune ca sunt prea putin empatici, fiind mult prea focusati pe ei insisi. Insa empatia se exerseaza prin cat mai multe interactiuni. Si daca le mai si atragem din cand in cand atentia asupra lucrurilor de mai sus, ei vor ajunge sa comunice cu mare usurinta.
Photo by Caroline Hernandez on Unsplash