Adesea ne este frica sa nu avem copilul perceput ca un pompalau si nu ne deranjeaza prea tare cand altii se plang in legatura cu comportamentul sau. Sigur acolo, undeva, este vina lor. Asa ca, desigur, ne aparam copilul si nu vedem sa fie vreo problema in cazul sau.
Prin aceasta atitudine insa nu facem altceva decat sa-i facem un deserviciu propriului nostru copil. Pentru ca o astfel de atitudine de agresivitate la copii arata ca sunt stresati si nesiguri pe ei insisi si, cel mai probabil, au fost la randul lor agresati.
Ce poti face
In primul rand trebuie sa afli exact ce se intampla. Pastreaza-ti calmul si incearca sa afli cat mai multe informatii. Intreaba-ti propriul copil. Intreaba si copilul care considera ca a fost agresat. Poti merge sa discuti cu el impreuna cu copilul tau. Tine cont de faptul ca acel copil agresat poate sa fie foarte intimidat, chiar speriat.
Odata ce este clar ce anume s-a intamplat explica de ce actiunea copilului tau este rea. Si cum se simte si se vede ea si din cealalta parte.
Invata copilul cu sa interactioneze cu altii intr-un mod placut, cum sa arate respect fata de o alta fiinta.
Invata-i sa fie responsabili de actiunile lor – sa isi ceara scuze, si, daca este cazul unei consecinte neplacute sa o accepte.
Ce crede copilul care a agresat
De obicei este vorba despre una sau mai multe din urmatoarele moduri de a vedea lucrurile
- Este doar un joc
- Nimeni nu a fost cu adevarat ranit
- Toata lumea o face
- Poate sa se comporte asa si nu va fi pedepsit
- Nu a fost de fapt agresiv, doar s-a distrat
Aceste argumente insa nu sunt deloc valide – ceea ce crede agresorul despre actiunile sale nu il absolva de responsabilitate. Daca copilul celalalt sufera si simte ca a fost agresat asta este ceea ce conteaza. Pentru ca victima sufera la fel indiferent ce crede agresorul despre actiunile sale. Agresorul trebuie sa identifice ce face atunci cand raneste pe altcineva si sa se opreasca din a se mai comporta asa.
Sursa foto: every2min.com
Citeste si