Se stie ca copiii se cearta si se impaca de mai multe ori pe parcursul unei zile. Se poate intampla insa ca relatia de forte sa fie disproportionata si copilul tau sa sufere adesea. Important este sa stii cand sa intervii si cum il poti ajuta pe copilul tau.
Nu interveni prea devreme
Copilul trebuie sa invete sa se descurce singur cu mai multe tipuri de relatii si sa stie cum sa faca fata atunci cand ele devin mai dificile. Altfel, daca devenim mult prea protectivi si ii purtam toate bataliile, riscam sa intervenim in procesul de maturizare.
Daca insa observam ca apar modificari in comportamentul copilului, atunci trebuie sa intervenim si sa il ajutam. Trebuie sa fim atenti la: tulburari de somn, lipsa apetitului, tristete, plans fara motiv.
Cand este vorba de bullying
Bullyingul este cel mai distructiv comportament. El presupune o repetare a agresiunii dinspre o parte spre alta. Agresiunea nu este neaparat fizica. Ea poate sa fie si verbala sau emotionala.
In caz de bullying este foarte posibil ca copilul sa nu iti povesteasca ce se intampla, intrucat adesea victima simte rusine sau vina. Asa ca trebuie sa fii atent la simtomele descrise mai sus.
Cum poti interveni
Comportamentul de tip bullying nu se opreste de la sine si poate dura o perioada indelungata. El se poate intalni la scoala sau in alte locuri unde socializeaza copiii. Este important sa-l semnalezi adultilor care ii supravegheaza pe copii de indata ce afli de el.
In plus, trebuie sa il ajuti pe copil discutand cu el despre ce se intampla. Puncte pe care sa le atingi:
- da-i asigurari copilului ca el nu este de vina pentru ceea ce se intampla
- ajuta-l sa-si recapete increderea in el insusi evidentiind calitatile pe care le are
- discuta din ce motive ceilalti copii se poarta asa cum se poarta
- discuta cum se poate apara intr-un mod care sa nu fie violent
- incurajeaza-l sa aiba relatii cu alti copii care se poarta frumos