In primul rand, nu ar trebui sa te stresezi prea tare si sa nu pui o presiune inutila pe copil sa renunte cu orice pret la acest obicei. Se spune ca este obligatoriu sa il dezveti pe copil sa isi suga degetul intrucat altfel ii vor creste dintii strambi. Insa, daca nu face asta si la 6 ani, atunci aceasta opinie nu este valida. Si cati copii de 6 ani ati vazut voi sugandu-si degetul? Mai degraba la varsta asta ai probleme cu rosul unghiilor.
De ce isi sug copiii degetul?
Raspunsul este simplu – pentru ca ii calmeaza. Asa ca o vor face mai ales atunci cand sunt intr-un mediu nou, cum ar fi gradinita sau seara inainte de culcare. Adesea, nici nu este vorba de un supt propriu-zis. Multi copii doar stau cu degetul in gura, fara sa suga cu putere, iar asta nu are niciun efect asupra cresterii dintilor.
Intre 2 si 4 ani
Obiceiul de a suge degetul are inflorirea maxima intre doi si patru ani. Insa, cel mai adesea, se va dezvata singur, fara sa insisti tu prea mult pe asta. Mai ales daca la 3 ani intra intr-un colectiv si va primi tot felul de intrebari despre acest obicei de la copii de aceeasi varsta.
Identifica situatia cand isi suge degetul
Nu toti copiii isi sug degetul in momente similare. Unii ar putea sa o faca atunci cand se uita la televizor. Ai putea sa incerci sa ii dai o jucarie moale pe care sa o indoaie in toate felurile pentru a-si tine astfel mainile ocupate. Sau poate ca isi suge degetul inainte de culcare, ca un mod de linistire. Nu te apuca sa certi copilul, mai ales atunci cand simte nevoia sa se linisteasca. Poti sa il tii de mana, poti sa ii citesti ceva.
Nu pune presiune pe copil
Daca pui mare presiune sa renunte la acest obicei este foarte posibil sa obtii exact contrariul – presiunea produce stres si prin urmare va avea tendinta si mai des de a incerca sa se calmeze cum stie – adica sugandu-si degetul.