Consecventa – cea mai utila atitudine pentru parinti

Stiti de cate ori ne plangem de faptul ca copiii nu vor sa faca nimic din ceea ce le spunem sa faca. Si asta este indifent de varsta. Nu putem spera ca atitudinea lor se va schimba daca noi nu am facut nimic pentru asta. Intrucat, evident, le este mai usor sa nu ne asculte. Si, in plus, le place foarte mult sa ne incerce limitele.

Insa avem un aliat de partea noastra, iar acesta este consecventa. Asa ca alegem cateva lucruri care chiar ne intereseaza si insistam, consecvent, ca ele chiar sa se intample. Aceasta insistenta nu este in niciun caz un act pasiv – spunem sa se intample si ea se va intampla. In acest fel nu ajungem decat la o cicaleala continua fara niciun rezultat. Trebuie sa si participam activ.


Dar, ca sa fie mai clar, sa luam un exemplu. Sa spunem ca ne dorim foarte mult ca copilul sa isi stranga jucariile si sa isi faca curat in camera o data pe saptamana. Faptul ca ii spunem sa se duca sa o faca nu ne ajuta cu nimic. Ce trebuie sa facem este:

  • Sa ii descriem cat mai in amanant actiunea pe care o vrem de la el – unde sa puna jucariile, unde sa puna hainele, sa dea apoi cu aspiratorul etc
  • Sa ii dam o perioada de timp pana la care ne asteptam sa fie gata. Legam asta de programul pe care il avem in ziua respectiva, ca sa nu para ceva arbitrar.
  • Sa verificam, constant, progresul. Nu ne putem astepta sa ne afundam complet intr-o activitate, sa uitam de copil, si la final sa speram ca totul va fi gata.
  • Sa nu uitam de aprecierile pozitive. Putem sa le dam pe parcurs, pentru ca s-a descurcat cu o parte din sarcina, putem sa stabilim o rasplata pentru final, cand totul este gata.
  • Daca refuza ceea ce ii ceri ii poti spune si care sunt consecintele negative. De exemplu sa nu aiba acces la TV sau calculator pana nu termina. Desigur, trebuie sa respecti aceasta decizie fiindca sigur te va testa la un moment dat.
  • Acorda suficient timp. Cel mai probabil copilului ii va lua intreg procesul mult mai mult timp decat te-ai astepta. Asa ca daca esti cumva presat ca totul sa se termine intr-o anumita perioada si stii ca oricum vei interveni si vei face tu la un moment dat, atunci mai bine nu mai trasezi sarcina. Poate ca intr-un asemenea caz ai avea mai mult succes cu o cerere de ajutor.

Pare mult de munca, nu? Parca este mai simplu sa faci tu totul. Insa in acest fel copiii nu ar mai evolua. Ei trebuie sa invete ca lumea are asteptari de la ei si ca trebuie sa depuna efort ca sa le indeplineasca. Si mai trebuie sa invete ca tu esti serios in ceea ce spui. Astfel vor capata incredere ca se pot baza pe ceea ce spui.

Aici este vorba despre construirea unei relatii pe care toti cei implicate vor sa o faca sa mearga. In niciun caz nu este vorba de un concurs al vointelor.

Photo by Allen Taylor on Unsplash

Citeste si

Modalitati de a te face ascultata

Maximizarea timpului cu familia

Adauga comentarii!