Desigur, sunt mult mai multi factori implicati in crearea unei personalitati, insa un copil caruia i se pun intrebari in loc sa i se spuna ce sa faca are mult mai mari sanse sa fie un copil care are o parere buna despre sine.
Insa, in rolul nostru de parinti, noi suntem mai obisnuiti sa spunem ce trebuie facut decat sa punem intrebari. Si trebuie sa invatam cum sa punem intrebari si, mai mult de atat, cum sa punem intrebarile corecte.
De exemplu, in loc sa-i spunem copilului sa mearga sa se spele pe dinti, ceea ce adesea inseamna sa ii spunem de 10 ori si pana la urma sa ajungem sa ne enervam si noi si ei, putem incerca sa intrebam – Te-ai spalat pe dinti? Sau, si mai larg, ca sa ii dam copilului sansa de a gandi si de a lua propriile decizii – Te-ai pregatit de culcare?
Probabil ca se va gandi atunci ce inseamna aceasta pregatire si va bifa singur actiunile. Chiar ai putea, daca dai sansa, sa ai o surpriza placuta. De exemplu, copilul sa realizeze ca aceasta pregatire nu inseamna numai sa se spele pe dinti, ci si sa isi faca ghiozdanul pentru a doua zi. Daca ii dai o oportunitate, atunci poate invata sa se comporte independent, sa gandeasca ce este bine pentru propria persoana. In plus, lucrurile vor fi facute cu mai mare entuziasm, pentru ca a fost propria idee, nu ceva impus din afara.
Un mic exercitiu
Stiti cum au copiii tendinta de a pune un infinit de intrebari. Poate sa fie si pentru tine un lucru pozitiv sa mai scapi de ele intreband la randul tau – Dar tu de ce crezi ca… Este adevarat ca raspunsul nu este intotdeauna cel corect sau poate ca ai vrea sa mai faci adaugiri, insa poti sa il ghidezi, prin intrebari, sa gaseasca singur raspunsul.
Si, ca sa extindem mai departe, aceasta situatie, cand copiii iti cer ajutorul poti sa nu mai dai raspunsul direct, ci sa le pui o intrebare care ii ghideaza sa gaseasca singuri raspunsul.
Un mic joc
Stii cand inveti cel mai bine un lucru? Atunci cand il explici altcuiva. Asa ca poti gasi nenumarate situatii in care te prefaci ca nu cunosti. Copilul va fi extraordinar de incantat de noua sa putere, aceea de a te invata, asa ca va depune efort sa o faca foarte bine.
Ce ar fi sa nu stii cum de este zi sau noapte, sa nu stii cat este ora, sa nu stii ce trebuie sa faci cu mingea la fotbal, sa nu stii cum se face o salata, sa nu stii cum se curata o jucarie si tot asa.
Cu siguranta, este mult mai distractiv decat sa fii in permanenta nervos pentru ca tu stii si copilul nu stie inca.
Photo by Ben White on Unsplash
Citeste si
Cum il obisnuiesti pe copil sa vada lucrurile in mod pozitiv