Cum il ajuti pe “copilul cel rau” al familiei

Fiecare familie care are mai multi copii trece la un moment dat printr-un moment in care unul dintre ei ia rolul “copilului rau”. Iar mecanismul acesta nu se intampla neaparat numai acasa, fiecare colectiv are la un moment dat de-a face cu “copilul rau”.

Si tu, ca parinte, fara indoiala ca te intristezi si ai vrea sa poti face ceva pentru a schimba situatia. Copilul care se vede blocat in acest rol are cu siguranta nevoie de interventia ta pentru a-l ajuta sa iasa din el.


Ce ar putea face adultul pentru a detensiona situatia

1. Nu compara copiii

Compararea copiilor nu a dus aproape niciodata la ceva bun. Copiii aflati la limita de jos mai degraba vor fi plini de resentimente si se vor simti neputinciosi decat sa primeasca un imbold sa se schimbe.

2. Asculta punctul de vedere al copilului

Pe un copil cu care ai contact zilnic il cunosti destul de bine ca sa intuiesti cam in ce situatii incepe sa se comporte necorespunzator. Atunci este momentul sa intervii. Sa il intrebi cum se simte. Sa il intrebi care crede el ca ar fi solutia ca sa fie corecta pentru toata lumea.

3. Accentueaza faptul ca si ceilalti copii trebuie sa se comporte frumos

Foarte rar un copil devine turbulent de unul singur si ceilalti nu au nicio implicare. Cel mai probabil il sacaie cu unele comportamente sau cuvinte. Si aceasta atitudine devine cu atat mai accentuata daca stiu ca adultul deja l-a condamnat la eticheta de copil rau. Discuta despre bunatate cu toti copiii si invita-i pe toti sa faca zilnic cate un lucru prin care sa se arate buni fata de altcineva.

4. Pune-l pe copil in roluri bune

Ca sa isi schimbe propriul punct de vedere asupra sa, da-i copilului sansa sa faca lucruri bune. Este neglijent cu lucrurile? Atunci incredinteaza-i ceva cu care trebuie sa fie deosebit de atent. Este cel care disturba linitea in clasa? Pune-l sa fie cel care are grija ca linistea sa se pastreze.

5. Spune-i copilului ce iti place la el

Atrage-i atentia, zilnic, asupra unui lucru pe care l-a facut bine. Spune ce iti place la el. Nu este vorba despre laude goale aici. Aprecierea sincera face minuni. Cu totii dorim sa ne scaldam in apele sale calde.

Sursa foto: whattheflicka.com

Citeste si

5 moduri prin care ameliorezi comportamentul agresiv la copii

Cand copiii se sicaneaza unul pe altul

Adauga comentarii!