Cum sa procedezi daca copilul tau refuza mancarea

Toti copiii mici au refuzat, la un moment dat, ceea ce li s-a dat sa manance. De multe ori nu este nicio problema aici, desi multi adulti se comporta ca si cum ar fi o tragedie la mijloc.

Refuzul mancarii poate sa aiba multe cauze


  1. Copilul poate sa nu aiba nevoie de mancarea respectiva

Poate sa para greu de inteles, pentru noi, adultii, ca o portie atat de mica de mancare este uneori suficienta. Insa chiar este. De exemplu, la inceput, cand incep sa manance mancare solida, una sau doua lingurite inseamna ca au mancat. Nu ca doar au gustat, cum ni se pare noua.

Iar mai tarziu, daca mananca o jumatate de cartof si cateva bucatele de carne inseamna ca este in regula. Acestea sunt portiile normale pentru un copil, nu trebuie sa ne facem cine stie ce probleme pentru ca nu vrea mai mult.

  1. Este doar o faza, va trece

Vine un moment in care copilul accepta cu greutate ceea ce ii dai sa manance. Nu inseamna ca faci tu ceva gresit. Nu inseamna ca va manca prost toata viata lui. Pur si simplu este o faza care tine de dezvoltare si accept-o ca atare, fara prea mult stres. Desigur, daca chiar esti stresata pentru sanatatea copilului pentru ca nu mananca suficient, atunci poti discuta meniul cu un medic pediatru.

  1. Incearca din nou

Nu se stie cand va accepta felul de mancare pe care vrei sa i-l dai, asa ca nu renunta, chiar cu mai multe refuzuri la activ. In plus, poate ca nu il accepta de la tine, insa il accepta intr-o alta casa sau imitand un alt copil. Foarte multi copii incep sa manance mult mai variat la gradinita. Ceea ce nu inseamna ca acasa nu iti va refuza aceeasi mancare. Respira adanc, aici nu este o lupta.

  1. Nu oferi imediat mancarea favorita

Nimeni nu iti cere sa fii un zbir si sa nu accepti un refuz, insa nici cealalta variata nu este mai buna. Daca ii faci numai mancarea favorita sau daca imediat ce refuza ce i-ai dat tu te apuci sa gatesti altceva, atunci sa nu te miri ca va continua sa refuze. De ce ar mai face vreun efort daca totul se rezolva asa de simplu?

  1. Masa presupune un ceremonial

Masa nu ar trebui sa fie ceva ce faci fara ca macar sa realizezi ce se intampla. Cand copilul mai creste un pic el ar trebui implicat in tot ceremonialul mancarii – de la cumparaturi, pregatire pana la ceremonialul servirii mesei in prezenta celorlalti. Toate acestea, combinate, ii vor da o mult mai mare deschidere catre ceea ce mananca.

Photo by Travis Yewell on Unsplash

Adauga comentarii!