Multi copii se simt intimidati in fata adultilor si incearca sa nu vorbeasca cu ei, chiar daca este vorba despre conversatii cat se poate de banale. Ceea ce nu este bine, intrucat copiii au mult de colaborat cu adultii, mai ales la scoala. Ei trebuie sa poata sa puna intrebari daca nu inteleg ceva sau sa discute cu ei daca se confrunta cu vreo problema cu alt copil.
Parintii ai caror copii se confrunta cu astfel de probleme incearca sa-i ajute preluand asupra lor conversatiile de cate ori este posibil. Ceea ce insa nu este cu adevarat o rezolvare, ci mai degraba o confirmare data copilului ca sentimentele sale de spaima sunt indreptatite. Si totusi ce poti face daca observi ca copilul tau nu vrea sa vorbesca cu adultii?
Practica
Exista, fara indoiala, si persoana adulte langa care copiii se simt confortabil. Profitati de prezenta acestora pentru a exersa situatii banale – salut, raspuns la cateva intrebari simple. Puteti sa le spuneti si cuvant cu cuvant ce ar putea spune in fiecare situatie in parte, pana cand vedeti ca se descurca singuri.
Pasul doi este sa il obisnuiti sa vorbeasca si cu persoane straine. De exemplu, sa vorbeasca cu vanzatoarea atunci cand cumpara ceva, sa comande ceva la restaurant, sa discute cu un vecin. Cu timpul, o va face fara sa i se mai para nimic deosebit.
Incurajeaza
Este important sa nu te grabesti tu sa raspunzi in locul copilului. Lasa-l sa raspunda in propriul ritm.
La fel, este important sa nu vorbesti cu copilul tau de fata ca si cum ar fi ceva in neregula cu el: “Este timid, va raspund eu”.
Obinuieste-l sa isi spuna punctul de vedere, intrebandu-l ce anume crede despre lucruri.
Lauda-l pe copil atunci cand se descurca in conversatii. Fii specific “Mi-a placut cum i-ai zambit vecinului si l-ai intrebat ce ii mai face cainele.”
Photo by delfi de la Rua on Unsplash
Citeste si