De ce este prost inteleasa problema stimei de sine

Nu toate lucrurile importate de afara sunt neaparat bune. Iar cea mai noua obsesie este cea pentru o stima de sine ridicata. Se considera ca aceasta ar fi raspunsul pentru toate problemele. Asa ca avem adulti aproape de pensionare care fac cursuri de dezvoltare personala cu scopul de a-si ridica scazuta stima de sine care le-a pus piedici toata viata.

Normal ca nu ne-am dori ceva atat de ingrozitor pentru copiii nostri. Si facem exact opusul a ceea ce am vazut la parintii nostri – in loc sa-i bombardam pe copii cu critica ii bombardam cu laude. O data ce vor avea o stima de sine pana la nori nu vor mai intalni vreo problema in viata, nu-i asa?


Ei bine, nu-i asa. Ar trebui sa o stim macar din vechiul proverb – Prostul pana nu-i fudul parca nu este prost destul.

Sa insemne asta ca stima de sine nu este importanta? Orice psiholog iti va spune ca este foarte importanta pentru starea de bine a unei persoane. O persoana care are o parere proasta despre sine sufera foarte mult si isi pune singura bete in roate. Asa ca da, este de dorit sa ne simtim bine in propria piele si sa nu ne facem prea multe critici.

Stima de sine nu prea are insa de-a face cu modul in care ne cresc parintii, chiar daca noi traim cu aceasta impresie. Nu avem o stima scazuta pentru ca parintii ne-au spus prea des ca nu vom reusi. Si nici nu vom fi extrem de increzatori in noi daca ni se spune in permanenta ca suntem cei mai buni. Ba chiar putem sucomba in fata presiunii de a fi cei mai buni, altfel nu ne ridicam la asteptari si nu mai suntem iubiti.

Persoanele care au problema cu stima de sine se confrunta de fapt cu o altfel de dilema – ele sunt excesiv de constiente de propria prezenta in fiecare situatie. Ele au tendinta in permanenta sa se analizeze cum se descurca, sa analizeze ce gandesc ceilalti. Sunt atat de ocupate sa faca asta, incat nici macar nu mai reusesc sa se bucure de moment. Este destul de apropiat de tipul de paralizie pe care il simt unii pe scena, ca sa fie mai usor de inteles.

A avea o buna stima de sine inseamna a te bucura de moment fara a-ti trece macar prin cap sa te intrebi ce gandesc ceilalti.

Ce poti face daca copilul tau nu s-a nascut cu acest dar? Ei bine, spunandu-i in permanenta cat de extraordinar este nu il va ajuta foarte tare. Mult mai tare ar fi sa il ajuti sa se implice in situatii care il pasioneaza atat de tare incat uita de sine si poate performa. Cu cat pune accent mai putin pe sine si mai mult pe relatie, pe ceea ce poate da, cu atat acest copil se va simti mai implinit.

Photo by Luke Pennystan on Unsplash

Citeste si

Increderea in sine cu polonicul devine nociva

Cum il obisnuiesti pe copil sa vada lucrurile in mod pozitiv

Adauga comentarii!