De ce nu se pot copiii concentra

Una dintre cele mai utile abilitati pe care le avem noi, oamenii, este aceea de a ne concentra asupra unei singure sarcini o perioada mai lunga de timp, astfel incat, in final, sa ajungem cat mai aproape de rezultatul dorit. Iar aceasta abilitate este una pe care o invatam si incercam sa o educam toata viata. Altfel nu ar mai avea sens atatea cursuri care au drept subiect managementul timpului.

Si daca nici noi adultii nu reusim mereu sa ne concentram suficient, in cazul copiilor problema devine si mai acuta. Ce s-ar putea face pentru a creste abilitatea de concentrare, una esentiala in procesul de invatare? Sunt cateva aspecte:


Elimina lucrurile care distrag atentia

Suntem obisnuiti in aceasta perioada in care avem acces in permanenta la tehnologie sa facem cat mai multe lucruri in acelasi timp: in timp ce facem mancare, ascultam stirile, vorbim la telefon cu un prieten si dam cateva indicatii si copilului ca sa se pregateasca de masa. Ni se pare ca astfel mai castiga timp, insa de fapt este posibil sa pierdem foarte mult in acelasi timp. Si lucrurile nici sa nu iasa atat de bine precum ar fi trebuit.

Intrucat copiii ne iau pe noi modele in modul de comportare, sa nu ne miram ca si ei procedeaza exact la fel si ca gasesc extrem de dificil sa se concentreze asupra unui singur lucru o data. Din aceasta cauza este recomandat sa nu aiba in permanenta tehnologia la indemana, ca sa nu fie tentati sa o utilizeze ca fundal pentru orice.

Stabileste lucruri clare

Ca sa te poti concentra ai nevoie de ceva care sa te tina pe traiectorie – fie ca este vorba despre faptul ca stii cat timp tine o actiune, fie ca este vorba despre faptul ca stii ceea ce vrei sa obtii. Si, cum copiii nu au invatat inca cum sa se organizeze, aceasta ar trebui sa cada in sarcina adultilor din jur. Insa o organizare nu poate rezolva nimic daca copilul nu vrea sa coopereze. Ceea ce ne duce la punctul urmator.

Curiozitatea

Atunci cand este vorba despre concentrare, curiozitatea este cel mai bun aliat. Ea este la polul opus al plictiselii, cea care decreteaza din start ca nimic nu merita facut. Asa ca mentine copilul cat mai curios discutand cu el, aratandu-i lucruri noi, punandu-i intrebari. Si in aceeasi stare de curiozitate ar trebui sa te mentii si pe tine, incercand in permanenta sa inveti sau sa faci lucruri noi. Intrucat copilul tau te va copia, dupa cum spuneam si mai sus.

Nu stii unde te plasezi pe dreapta plictiseala-curiozitate? Te poti testa foarte simplu – daca ramai intr-un spatiu inchis, fara acces la media, te plictisesti sau iti gasesti ceva de facut?

Photo by Andrew Ebrahim on Unsplash

Adauga comentarii!