Disciplina fara suparare

Ceea ce defineste un adult este capacitatea de a face alegeri de comportament in functie de consecintele posibile ale actiunilor sale. Si exact asta ne-am dori si de la copiii nostri – sa faca un lucru nu pentru ca ii spunem noi sa il faca, ci pentru ca inteleg ca exista rezultate pozitive, chiar daca pe moment este un pic mai greu sau neplacut.

Insa pana sa ajungi aici calea este foarte lunga si nu exista un set de reguli clare si de pasi care sa garanteze reusita. Insa, daca tii cont de cele de mai sus, atunci intelegi ca rolul tau nu este acela de a pedepsi sau inspaimanta, ci acela de a crea conditiile in care alegerile comportamentale se fac responsabil. Mai exact:


Tine cont de varsta

De la un copil de patru ani nu te poti astepta sa obtii prea multe daca tii prelegeri. Lor le trebuiesc indicatii directe, cat mai simple si, preferabil, cate una pe rand. Astfel, fiecare actiune este la randul ei impartita in gesturi si fiecare gest trebuie sa fie amintit iar si iar. Numai gandeste-te de cate ori trebuie sa ii spui copilului sa inchida robinetul de apa dupa ce l-a folosit! Nu te ajuta cu nimic sa te enervezi – nu este vorba despre faptul ca te ignora, ci aceasta este capacitatea sa pe moment.

Politetea

Fii foarte specific in ceea ce vrei si nu folosi exprimari care dau false asteptari. De exemplu – Vrei sa iti faci curat in dormitor? Probabil ca ti se pare un mod de exprimare politicos, dar nu este decat fals daca nu esti pregatita sa accepti si raspunsul – Nu vreau!

Copiii nu sunt atat de deranjati de faptul ca li se spune ce sa faca. Dar pot sa fie foarte deranjati de modul in care li se spune ce sa faca. Nu apela la tipete, ci mai degraba la reguli. Iar aceste reguli trebuie amintite foarte des, le poti pune chiar pe frigider sub forma de desene. Si, daca vrei sa ai si mai mare succes, implica-l si pe copil in stabilirea acestor reguli.

Multumeste de cate ori este cazul si nu uita sa lauzi comportamentele care iti plac. Este mult mai simplu sa inveti pe cineva astfel comportamentele potrivite decat sa insisti pe lucrurile pe care nu ar trebui sa le faca.

Pedepsele

Daca vrei ca copiii sa isi modifice comportamentul in functie de consecintele pe care le au actiunile lor, atunci trebuie sa explici foarte clar ce anume se va intampla daca nu te asculta. Si trebuie sa fii si tu consecventa in alegerile pe care le faci, atat in ceea ce priveste comportamentele indezirabile, cat si in ceea ce priveste pedepsele pe care le-ai aplica daca nu te asculta. De exemplu, daca nu isi fac temele nu pot iesi sa se joace, sau, daca mai lovesc pe cineva, veti pleca din parc. Important este ca aceste pedepse sa nu se negocieze dupa ce fapta s-a intamplat pentru ca nimeni nu are nimic de castigat din asta. Copiii se simt mai in siguranta daca pot prezice ce se va intampla si, in plus, este modul prin care ii inveti sa gandeasca inainte de a actiona.

Photo by Simon Rae on Unsplash

Adauga comentarii!