Probabil ca ai auzit adesea ca noi, romanii, nu avem deloc educatie financiara. Ca nu am primit-o atunci cand ar fi trebuit, in copilarie, de la parinti. Ca din cauza asta suntem mult prea speriati ca sa profitam de oportunitati si in acelasi timp mult prea naivi si usor de pacalit.
Desigur ca nu ne-am dori sa aiba si copilul nostru un asemenea handicap. Am vrea ca el sa aiba educatie financiara. Insa ce inseamna asta mai exact?
Cu cat mai devreme cu atat mai bine
Nu trebuie sa asteptam sa avem un copil de liceu ca sa ii spunem de buget, economii, card sau compararea preturilor. Toate acestea se fac cat mai devreme si treptat.
O buna gestionare a banilor nu tine atat de mult de cunostinte greu de atins, cat tine de obisnuinta. Ceea ce faci astazi este ceea ce vei face toata viata. De asta ajungi sa ai datorii mari sau sa te ingrasi foarte tare. Asa ca nu privi deloc cu dispret micile atitudini pe care le ai fata de bani.
Tu esti un exemplu
Cel mai bun mod de a face educatie financiara este discutand despre modul in care iti administrezi tu banii. Cum ii imparti, cum ii castigi, pe ce criterii te bazezi cand cumperi ceva etc. Vorbeste despre banci si credite, despre asigurari, despre investitii.
Activitati de zi cu zi
Implica-i pe copii in ceea ce faci – lista de cumparaturi inainte de a merge la piata, notarea cheltuielilor astfel incat sa stii cum stai, cautarea ofertelor mai bune.
Spune NU
Evident ca niciodata nu poti cumpara orice iti trece prin cap. Pentru ca ai un buget si trebuie sa te incadrezi in el. Discuta despre asta si in privinta alegerilor pe care le faci tu – de ce nu iti cumperi anumite lucruri sau cum iti planifici astfel incat sa ti le poti permite.
Importanta economiilor
Copiii au tendinta de a arunca foarte des sume mici pe nimicuri la care nu se mai uita peste o ora. Trebuie sa le arati faptul ca acesti bani, daca sunt stransi, le vor permite sa isi satisfaca o placere mult mai mare. Doar prin exemple concrete vor invata ca este mai bine daca nu iti satisfaci imediat orice placere iti trece prin cap.
Photo by Alex Bocharov on Unsplash
Citeste si
Cum iti inveti copilul sa faca economii si sa aprecieze valoarea lucrurilor