Greseli pe care le facem pentru ca vrem prea mult binele

Sa fii parinte seamana destul de mult cu mersul pe sarma. Esti in permanenta in incercarea de a mentine un echilibru. Si uneori esti destabilizat de lucruri la care nu te-ai fi asteptat sa aiba un impact negativ, ba chiar dimpotriva.

Stim teoria – fara uitat mult la televizor, fara cadouri foarte multe, fara sa ii tinem ocupati in permanenta. Dar mai sunt si multe alte lucruri care ar putea avea impact negative. Culmea, multe dintre ele facute tocmai din grija si dorinta de a fi bine.


Le dam copiilor prea multe alegeri

Si noua ne este greu sa alegem de multe ori, chiar si acum cand ne cunoastem bine si avem in spate o lunga lista de experiente personale la care ne-am putea raporta. Nu este de mirare daca un copil va fi bulversat daca i se va spune sa aleaga mereu. Parintii sunt cei care stabilesc programul, stabilesc limitele si asta chiar si in adolescenta.

Incercam sa facem copilul fericit

Cand avem bebelusi am face orice sa fie fericiti si asta este normal pentru ca insasi supravietuirea lor depindea de cat de repede si bine le indeplinim nevoile. Mai tarziu lucrurile insa se nuanteaza. Nu mai putem cauta sa asiguram fericirea copilului. Pentru ca nu am avea cum sa fortam pe cineva sa fie fericit. Ce putem face este sa incercam sa il invatam pe copil sa se faca singur fericit. De exemplu il punem in contact cu ce ne face pe noi fericiti – calatorii, carti, familia, o casa frumoasa, o masa buna etc

Ii ferim de consecinta propriilor alegeri

A gresi este normal. Dar cum iti dai seama ca ai gresit? Pentru ca iti este mai rau. Si trebuie sa traiesti raul respectiv ca sa faci efortul ca data urmatoare sa nu mai gresesti. Parintii au insa adesea tendinta de a-si proteja copiii mult prea tare. Pana cand acestia devin lipsiti de orice reper – nu mai stiu ce este bine si ce este rau. Filmul romanesc “Pozitia copilului” tocmai despre rezultatul unei asemenea atitudini vorbeste.

Punem prea mare accent pe ‘desteptaciune’

Sigur, este important sa stii multe lucruri. Si trebuie sa muncesti sa ai cunostinte. Iar notele pot sa fie un indicator al locului in care te situezi tu pe o scara a cunostintelor raportat la ceilalti de varsta ta. Insa ‘desteptaciunea’ si notele nu sunt totul. De exemplu, multe din studiile care au analizat succesul in viata au demonstrat ca relatiile interumane sunt mai importante decat orice ai sti, ca sa fii fericit. Punand un asa mare accent pe note si cunostinte ii determini pe copii sa fie aroganti fata de ceilalti si sa inceapa sa mimeze cunoasterea de cate ori nu o au. Deci le strici relatia si cu sine si cu cei din jur.

10 greseli de educatie pe care parintii le fac frecvent

Cum le dezvolti copiilor dorinta de a citi

Adauga comentarii!