Adesea se pune acum un semn de egalitate intre incredere in sine si succes. Asa ca parintii merg pe acest drum, uitand de tot si de toate. Probabil si ca o compensare, ca prea au auzit des in copilarie ca nu sunt buni de nimic. Asa era la moda pe atunci sa motivezi.
Cultura exceptionalului
Ne atrage acum numai ce este exceptional, iesit din comun, perfect. Vedetele sunt urmarite si adulate. Ele au casa perfecta, unghiile perfecte, familia perfecta. Stralucirea, prima impresie, le face modele.
Daca ne atrag vedetele, atunci ii insuflam si copilului acest sentiment al exceptionalului. Ii spunem ca nu mai este nimeni ca el. Nu ne linistim pana nu este cel mai bun, fie grupul cat de mic sau criteriul dupa care judecam cat de neimportant.
Cultura recompensei materiale
Cum sa aiba copilul incredere in el daca ii refuzam ceea ce alti copii primesc? El trebuie sa aiba macar la fel de multe jucarii, sa plece in macar la fel de multe excursii, sa faca macar la fel de multe meditatii, sa se imbrace macar la fel de bine precum colegii sai.
Este o competitie acerba sa fii in elita celor care arata ca isi permit. Pentru ca asa inveti ca ti se cuvine. Si iti creste increderea in sine.
Cultura laudei
Copiii au nevoie de iubirea si aprecierea parintilor. Si de aici incepe nebunia aprecierii infinite. Orice ar face, copilul este laudat peste poate, ca sa ii cresti increderea in sine pana la cer. Problema nu este lauda in sine, ci numai exagerarea si lipsa de discernamant, ceea ce face lauda si sa fie lipsita de valoare si chiar sa duca la probleme de autoapreciere cu totul.
Cultura protejarii
Toti parintii isi protejeaza enorm copiii – sa nu greseasca, sa nu fie dezamagiti, sa nu stea langa persoane de la care ar putea afla altceva decat vor parintii, sa nu ia nicio nota proasta, sa nu se loveasca, sa nu ia vreun virus.
Copiii invata astfel ca li se cuvine puful pentru simplul fapt ca exista. Ceea ce poate fi calea catre multe dezamagiri viitoare.
Cum poti sa nu cazi in astfel de greseli de comportament in cresterea copiilor?
Pur si simplu ajunge sa iti aduci aminte ca succesul nu depinde numai de increderea in sine. El este la fel de mult influentat si de urmatoarele:
– capacitatea de a amana o recompensa imediata
– capacitatea de a nu renunta cand dai de ceva mai greu
– capacitatea de a cauta solutii
– capacitatea de a-ti intelege si stapani sentimentele