Ti se pare ca nu esti niciodata auzit de catre copilul tau? Ca trebuie sa te repeti de zeci de ori pana cand mesajul tau sa ajunga in cele din urma la el? Nu esti singurul parinte in aceasta situatie. Mai ales daca copilul tau nu a implinit inca 6 ani.
Motivul este faptul ca actiunea de a asculta ceea ce ti se spune se invata si cei mici inca nu au deprins aceasta abilitate. Ce ai putea face:
Rezista tentatiei de a te repeta
Sigur, mai ales cand esti presat de timp, ai tendinta de a alege calea dreapta – sa ii intransmiti sa faca x si y. Nu se intampla nimic, asa ca ii mai spui o data si inca o data. Pana cand te enervezi.
Scenariul de mai sus arata ca este nerealist sa te astepti ca aceasta abordare sa functioneze intotdeauna. Ca sa fii ascultat este nevoie de o conexiune. Si ea nu exista cand strigi lucruri de la distanta. Conexiunea apare cand il privesti pe copil in ochi, cand dialoghezi efectiv cu el.
Sopteste in loc sa tipi
Dupa cum spuneam, ne enerveaza sa nu fim ascultati. Mai ales cand ni se pare ca ar fi vorba despre ceva presant. Si asta ne face sa tipam. Insa, adesea, copilul dezvolta un mecanism de aparare si transforma tipatul intr-un zgomot de fond. Am avea prin urmare mai mare succes daca am sopti. Si, daca putem, sa insotim tonul calm si cu un mic joc.
Fii ferm
Daca vrei sa se intample ceva nu ii da copilului prea multe posibilitati de alegere. Nu are sens sa il intrebi daca vrea sa isi stranga jucariile, trebuie sa ii ceri direct sa o faca. Si, daca vrei sa fie foarte interesat de asta, atunci ofera o recompensa. Poate sa fie vorba si despre o lauda. Laudele primite cand face ceea ce ii ceri functioneaza mult mai bine decat pedepsele, daca nu face ceea ce ii ceri.
Si daca totusi ajungi sa spui ca va exista o pedeapsa daca nu te asculta, atunci incearca sa nu fie cuvinte aruncate in vant. Nu ameninta cu lucruri pe care stii oricum ca nu le vei pune in practica. Ti-ai pierde credibilitatea.
Tu asculti atunci cand ti se vorbeste?
Si modul in care te comporti tu la ceea ce iti spun ceilalti conteaza. Pana la urma copiii invata sa se comporte in societate copiindu-ne. Tu lasi persoana cu care vorbesti sa termine ceea ce are de spus? Il privesti in ochi pe cel cu care vorbesti si esti politicos? Atunci este foarte probabil ca si copilul tau sa ajunga sa se comporte la fel.
Photo by Alireza Attari on Unsplash