Stiu ca ai fugi de tantrum-uri cat vezi cu ochii. Incluzand faptul ca ai citi ceva despre ele. Insa, tantrumurile nu sunt numai ale copiilor, sunt si ale parintilor. Ele sunt un mod in care copilul comunica cu adultul. Asa ca te privesc in mod direct.
Pe langa faptul ca ii spui copilului sa se linisteasca, deci sa munceasca ceva, ai de facut si tu un efort cu tine insati.
Tu cum reactionezi?
Daca esti pus in situatii neplacute sau neasteptate tu ce anume faci? Fii sincer cu tine. Si incearca sa ajustezi daca nu intampini toate acestea cu zen-ul pe care il pretinzi copilului tau. Sa stii ca, in mare parte, comportamentul este copiat, asa ca: esti tu un exemplu de urmat?
Ai fi putut sa le previi?
De obicei, tantrumurile sunt provocate de o lipsa: foame, oboseala, prea multa sau prea putina stimulare. Da, ai fi vrut sa reactioneze altfel, cu mai multa rabdare, intelegere, insa nu despre asta este discutia aici. In timp, ar trebui sa poti preveni tantrun-urile. Sa stii ca ii trebuie copilului ceva, chiar inainte ca el sa isi dea seama de asta. Iar aici rutina este de mare ajutor.
Cum comunici
Rabdarea este stalpul de sustinere al comunicarii cu un copil. Ei au nevoie sa:
- le repeti de mai multe ori, in cuvinte simple
- sa ii atentionezi repetat in legatura cu ceva ce se va intampla
- sa te asiguri ca te aud cu adevarat: ii privesti in ochi, ii atingi usor pe umar, le spui pe nume, ii intrebi ceva
Traseaza limite
Limitele sunt esentiale atunci cand este vorba despre siguranta. Ele nu se negociaza. Cum ar fi ca nu ai voie sa atingi ceva fierbinte.
Restul, care nu tin de siguranta, ci mai degraba de valori, ar putea fi negociabile. Insa daca te decizi ca un lucru este important atunci trebuie sa fii ferm, sa nu creezi confuzie permitand ceea ce ai interzis.
Optimismul
Incearca sa pui accentul mai ales pe partea pozitiva a lucrurilor. Plecam de aici, dar asta pentru ca avem de facut o multime de alte lucruri interesante si minunate astazi!
Optimismul iti da flexibilitate si te face mai putin vulnerabil la crize de nervi.
Sursa foto: parents.com
Citeste si
Crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani: 6 motive pentru care sunt benefice