Incepand in jur de 3 ani si intinzandu-se pana catre varsta scolara, crizele de furie sunt comune in cazul copiilor. Este adevarat, nu toti le fac cu aceeasi intensitate, la fel cum, este adevarat ca unii parinti sunt mai buni in a le dezamorsa decat altii.
Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci in cazul in care copilul tau are o criza de furie este sa ramai calm. Ceea ce este extrem de dificil. Tipetele propriului copil iti produc o stare extrema de agitatie, de nervozitate. Ceea ce este util in cazuri de pericol, insa deloc bine in cazul in care nu exista nicio presiune externa.
Ca sa faci fata cu bine crizelor de furie ale copilului, mai ales daca esti o persoana emotiva, trebuie sa te pregatesti psihic. Exista cativa pasi pe care ii poti urma in acest sens, atunci cand copilul nu isi poate controla emotiile.
Denumeste corect problema
Este esential cum te raportezi la ceea ce se intampla ca sa ramai calm. Conteaza ceea ce iti spui in minte. Nu te ajuta in niciun fel sa iti spui ca esti judecata de cei din jur, ca nu te iubeste copilul, ca nu l-ai crescut bine, ca nu esti o mama buna sau orice altceva in acest registru. Te ajuta sa iti spui ca este o criza de furie si ca este o parte normala a procesului de dezvoltare a copilului, despre care se stie ca este mai dificila. Asta te va ajuta sa nu intri in panica si sa accesezi acea parte a creierului care rationeaza si gaseste solutii.
Respiratia
Atunci cand suntem nervosi parca uitam sa respiram. Concentreaza-te mai putin pe ceea ce spui, nu exista cuvinte salvatoare, insa acorda atentie modului in care respiri. Respira adanc si vorbeste cu calm. Calmul tau se poate transfera si copilului, in timp ce tipatul nu face altceva decat sa inflameze situatia si mai tare.
Intelegere
Toata lumea inplicata intr-o criza de furie are nevoie de intelegere. Copilul are nevoie de intelegere pentru ca nu stie inca sa se exprime, pentru ca nu isi poate controla emotiile, pentru ca este poate obosit sau suparat. Tu ai nevoie de intelegere pentru ca esti paratrasnetul in care se descarca toata incarcatura sa emotionala negativa. Ceilalti oameni din jur au si ei nevoie de intelegere pentru ca se simt agasati si neputinciosi. Nu toate problemele au solutii, dar adesea ajuta enorm doar sa le abordezi cu compasiune.
Photo by Zahra Amiri on Unsplash