Strategii pentru un copil optimist

Copiii, la fel ca adultii, au o tendinta naturala catre mai mult sau mai putin optimism. Asta nu inseamna insa ca nu ii putem incuraja sa vada ceea ce li se intampla intr-o lumina mai placuta. Modul in care te raportezi la lucruri se educa, in timp.

De ce ai vrea sa ai un copil optimist?

Sunt cateva avantaje pe care le optimistii le au intreaga lor viata, ca sa nu mai spunem ca si tu, ca parinte te vei descurca mult mai usor cu un copil optimist. Printre avantaje se numara faptul ca:


  • Optimistii rezolva mai usor problemele, intrucat nu renunta imediat
  • Optimistii vad solutii acolo unde pesimistii vad numai obstacole
  • Optimistii se simt in general mai fericiti si au mai multi prieteni

Cum poti incuraja gandirea optimista

Fii realist

Este dificil sa modifici modul in care o persoana vede lucrurile. Adesea, efectul este chiar contrar, ducand la frustrare si sentiment de respingere. Degeaba spui ca nu este nimic sau ca se intampla si lucruri bune. Nu poti injecta optimism in mintea cuiva. Insa poti prezenta lucrurile in mod realist, admitand faptul ca mai exista si lucruri rele, si lucruri bune.

De la acceptarea ca normale a sentimentelor copilului poti porni, incet, incurajandu-l sa gaseasca solutii, oferindu-i suport emotional si incercand sa il faci sa se simta in control.

Moduri de exprimare

Avem anumite reactii pe care le adoptam automat in situatii dificile. Pesimistii tind sa spuna: „Nu voi reusi niciodata”, „Mereu mi se intampla asta”. Nu lasa astfel de automatisme sa se instaleze. Ajutat-ti copilul sa reformuleze, sa vada lucrurile mai realist: „Ai avut prieteni in trecut si, cu siguranta, vei mai avea altii si in viitor”.

Este numai un moment

Desigur ca nu ne iese totul. Uneori luam note proaste, uneori echipa noastra pierde, uneori ne certam cu o persoana la care tinem. Insa toate acestea sunt numai momente. Un adult intelege asta. Pentru un copil este mai greu, el are tendinta de a crede ca este final, ca asa va fi mereu.

Prin discutii, prin cautarea de solutii poti planta in mintea sa credinta ca lucrurile se pot schimba, daca urmaresti asta.

Adultii au tot felul de strategii pentru a lupta cu lipsa naturala de optimism, cum ar fi umorul negru sau meditatia. Si este rolul nostru, ca parinti, sa ne ajutam copiii sa isi gaseasca propriile solutii.

Photo by Camille Minouflet on Unsplash

Citeste si

Fricile copilului la inceput de scoala se pot atenua

Cum sa te reconectezi cu copilul tau

Adauga comentarii!