Tu iti recunosti copilul in descrierile de mai jos?
Copilul energic
Unii baietei au tendinta de a fi foarte energici. In permanenta au ceva de spus, trebuie sa se miste, sa loveasca cu mingea, sa se catere, sa cante. Nu vor sa doarma la pranz si par de neoprit chiar si seara tarziu.
Ce-i de facut?
Nu ajuta cu nimic sa le spui sa se opreasca, in schimb permite-le sa alerge in aer liber si alege un sport in care sa se implice. Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa insisti sa stea linistiti macar 10 minute zilnic ca sa asculte o poveste.
Copilul timid
Copilul timid are tendinta de a se agata de tine in permanenta, ca ultima salvare atunci cand intalneste persoane straine. Nu protesteaza si nu isi apara drepturile.
Ce-i de facut?
In primul rand nu le spune altor persoane, cu el de fata, ca este un copil timid. In al doilea rand lasa-l sa stea langa tine daca asa vrea. Va capata la un moment dat suficienta siguranta sa se indeparteze, cand va vedea ca este totul in regula. Si nu precupeti laudele, astfel incat sa isi dezvolte increderea in sine.
Copilul autoritar
Copilul autoritar doreste ca toti ceilalti copii sa il asculte. Sunt inca mult prea mici ca sa inteleaga notiunea de dreptate, asa ca te poti astepta la relatii dificile. Si la multe crize de nervi.
Ce poti sa faci?
Nu il lasa sa se poarte incorect cu alti copii. Fii atent pentru ca aproape intotdeauna va da vina pe altii.
Nu il lasa sa se poarte manipulativ cu tine. Stabileste reguli clare si tine-te de ele.
Copilul comunicativ
Acest copil nu are nicio problema sa intre in conversatii cu oricine. Te poti trezi ca mergi la magazin si ii povesteste unui strain tot ce aveti voi planificat de facut pentru ziua respctiva. La fel se senin ii va spune si casierei ca este grasa si va avea tendinta de a fi in centrul atentiei intr-un grup de copii.
Ce-i de facut?
Explica-i ca nu trebuie sa impartaseasca tuturor planurile familiei.
Incurajeaza sa fie atent si la dorintele celorlalti si sa ii lase si pe ei sa se exprime.
Photo by Annie Spratt on Unsplash
Citeste si
Cum influenteaza personalitatea mamei dezvoltarea psihica a copilului