Copilul de 3 ani si timpul petrecut la televizor, laptop sau tableta

Desi auzi din toate partile de efectele nocive ale televizorului/tabletei/laptopului/telefonului asupra celor mici, este greu sa ii tii departe de ele, avand in vedere ca ele se gasesc peste tot. Daca la varsta de 2 ani, timpul petrecut de copil in fata unui monitor trebuie sa fie limitat la o ora pe zi, de la 3 la 5 ani, desi copilul este mai mare, el nu trebuie lasat mai mult de o ora si jumatate pe zi.

Potrivit specialistilor, tehnologia nu afecteaza creierul intr-o continua dezvoltare al celor mici atata timp cat sunt impuse limite. De exemplu, copiii de gradinita pot invata alfabetul, culorile, literele, de la televizor sau prin intermediul unor programe educationale de pe Youtube.


De ce uitatul intr-un monitor prea multe ore pe zi poate fi un lucru rau pentru copilul de 3 ani?

Diverse studii au confirmat faptul ca uitatul la televizor mai multe ore pe zi predispune la obezitate. Acest lucru este valabil atat pentru copii cat si pentru adulti.

Emisiunile violente schimba personalitatea copiilor si ii fac mai agresivi si plini de temeri fata de lumea inconjuratoare.

Joculetele de pe tableta si desenele animate creeaza dependenta, interfereaza cu dezvoltarea limbajului, afecteaza capacitatea de memorare, inteligenta emotionala si vederea.

Copiii devin dezinteresati sa se mai joace in aer liber sau cu jucarii si au crize de furie cand nu sunt lasati sa se uite la televizor.

Copiii isi pierd interesul in a mai invata lucruri noi si in a descoperi singuri tot felul de lucruri.

Copilul de 3 ani devine mai dependent de monitoare mult mai repede fata de un copil mai mare. Cu cat il tii mai ferit de aceste activitati, cu atat este mai bine pentru el.

Ce spun studiile?

Uitatul la televizor poate altera structura creierului la copii intr-un mod iremediabil. Un studiu japonez la care au participat 276 de copii cu varstele cuprinse intre 5 si 18 ani, care se uitau la televizor intre 0 si 4 ore pe zi, a aratat ca cei care se uitau la televizor mai mult aveau o cantitate mai mare de materie cenusie in regiunile din zona cortexului prefrontal, acest lucru fiind corelat cu o inteligenta verbala redusa.

Cum procedezi?

  • Pune limite

Cei mai multi parinti spun ca isi lasa copiii sa se uite la televizor mai multe ore pe zi, in ciuda recomandarilor Asociatiei Americane de Pediatrie care sustine ca un copil cu varsta intre 2 si 5 ani nu trebuie sa se uite la televizor mai mult de o ora pe zi.

  • Tine televizorul cat mai mult timp inchis

Desi ai impresia ca televizorul e doar un fundal sonor, care nu ii capteaza atentia celui mic, te inseli amarnic. Copiii pot ramane hipnotizati ore in sir in fata unui monitor, lucru care poate fi in avantajul tau imediat, insa in dezavantajul copilului pe termen lung.

  • Tine televizorul/laptopul/calculatorul intr-o camera unde copilului nu-i place sa stea

Pentru a evita dependenta de uitat in monitoare, tine-le intr-o camera unde copilului nu-i place sa stea prea mult. Desi acest lucru s-ar putea sa iti fie incomod si tie, este mai bine sa tii copilul departe de orice fel de monitor pentru a-i proteja sanatatea.

  • Alege emisiuni interactive

In loc sa iti lasi copilul la televizor sa se uite la ce i se ofera, alege-i tu emisiunile pe Youtube si ofera-i numai programe de calitate, care sa il faca sa cante, sa danseze sau sa repete cuvinte.

  • Nu ceda rugamintilor

Copiii pot deveni foarte persuasivi cand li se opreste desenul animat preferat. Chiar daca ai parte de o criza de nervi si plans, incearca sa te mentii pe pozitii si sa nu cedezi. Daca cedezi o data, copilul iti va prinde slabiciunea si va continua sa faca mereu aceste crize de nervi pentru simplul motiv ca ele functioneaza.

  • Dezactiveaza internetul de pe telefon

Cea mai buna metoda sa ii scurtezi timpul copilului petrecut in fata telefonului este sa dezactivezi internetul si sa nu instalezi jocuri. In acest fel, copilul se va plictisi repede de telefonul tau.

  • Alege jucariile cu atentie

Pediatrii recomanda ca jucariile sa fie cat mai simple pentru a stimula imaginatia celor mici. “Jucariile active fac copiii pasivi, iar jucariile pasive fac copiii activi”, spune Magda Gerber, un specialist in dezvoltarea imaginatiei la copii.

Care sunt cele mai recomandate jucarii? Nisipul kinetic, jucariile Montessori, aragazul si frigiderul de jucarie, tabla si creta, pietrele, cuburile, puzzle-urile, masinutele, papusile, jocurile Lego, instrumentele muzicale, creioanele, acuarelele, pensulele, materialele cu diferite texturi s.a.m.d.

Sursa: babycenter.com, parents.com, mamanatural.com, kidshealth.org.

Citeste si:

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

Sursa foto: intelligentnest.com.

 

Adauga comentarii!