Cosmarurile si pavorul nocturn la copiii mici: ce inseamna si cum le gestionezi

Cosmarurile si pavorul nocturn (teroarea nocturna) la copiii mici sunt tulburari de somn care se manifesta in diferite grade, prin trezire brusca, frica, accese de plans si tipete, dezorientare, panica si multa neliniste. Spre deosebire de cosmaruri, care sunt provocate de ceea ce viseaza copilul, pavorul nocturn are loc in perioada de somn cand copilul nu viseaza.

Cauzele pavorului noctorn nu sunt pe deplin cunoscute. Unii medici considera ca el apare deoarece copilul a fost bombardat de prea multa informatie pe timpul zilei si nu se poate odihni corespunzator, alti medici considera ca aceste episoade au cauze genetice, pavorul nocturn estompandu-se treptat pana la varsta adolescentei.


Pavorul nocturn apare in primele 2-3 ore de somn si afecteaza mai ales baietii. Un procent de 5% dintre copii au episoade frecvente de pavor nocturn incepand cu varsta de 18 luni. Partea buna este ca dupa ce se trezesc, copiii nu isi amintesc despre aceste episoade, asadar este inutil sa ii intrebi ceva despre ele.

Care este deosebirea dintre pavorul nocturn si cosmaruri?

Cand copilul se afla intr-un episod de pavor nocturn pe timpul noptii, el incepe sa planga, este agitat si speriat, uneori da din picioare si se tavaleste prin pat, nu raspunde la incercarile de a fi linistit si pare ca nu reactioneaza la nimic din jur. Mai mult de atat, copilul nici nu pare ca este constient, dar nici nu da impresia ca doarme. Pe de alta parte, cand copilul are cosmaruri, el se sperie de ceva din vis si reactioneaza prin plans. In cazul cosmarurilor, copilul poate fi linistit imediat.

Cosmarurile si pavorul noctorn la copiii mici apar mai intens in jurul varstei de 3 ani cand copiii incep sa aiba o intelegere a lumii inconjuratoare. Indiferent ca nelinistea din somn apare de la ceea ce viseaza, o emotie puternica pe care a resimtit-o la un moment dat sau o stare de stres acumulata de copil pe timpul zilei, este important ca parintii sa fie langa el cand trece prin aceste episoade.

Ce motive pot influenta aparitia cosmarurilor?

De obicei, la aceasta varsta copiii nu fac diferenta intre fantezie si realitate, de aceea sunt convinsi ca exista monstri, fantome si tot felul de fiinte fantastice pe care le vad in desene animate sau despre care aud in povesti. Nu de putine ori, personajele pe care copiii le vad in filme, carti sau desene animate apar si in visele lor, in functie de cat de tare au fost impresionati de ele.

Nu acesta este, insa, singurul motiv pentru care apar cosmarurile. Cand copilul este certat frecvent, este despartit de o persoana apropiata, este mutat dintr-un mediu in altul, are o noua rutina, are febra, nu primeste ceea ce vrea sau este lasat sa planga multe minute in sir fara sa fie linistit, el incepe sa viseze despre aceste lucruri si incepe sa planga in somn.

De multe ori, cosmarurile pot sa apara si din niste motive foarte mici, atunci cand copilul viseaza ca nu primeste bomboane sau ca cineva s-a jucat in parc cu jucariile lui.

Cum il ajuti pe cel mic sa treaca mai usor peste aceste episoade?

  • stai langa el pana cand episodul trece;
  • ofera-i apa si spune-i ceva linistitor;
  • daca are un cosmar, incearca sa il linistesti fara sa il trezesti brusc;
  • daca trece printr-un episod de pavor nocturn, incearca sa il protejezi sa nu se loveasca de ceva;
  • nu-l lasa sa se uite la desene animate agresive;
  • evita sa-i citesti povesti cu monstri sau diverse personaje infricosatoare;
  • nu-l du pe timpul zilei in medii care il solicita foarte mult emotional (locuri aglomerate);
  • respecta-i mereu programul de somn;
  • incearca sa il culci si pe timpul zilei macar o ora;
  • fereste-l de lucrurile care-l agita prea tare;
  • tine-i o veioza mica aprinsa pe timpul noptii;
  • nu-l speria pe timpul zilei cu “bau-bau” sau monstri din dulap;
  • nu certa copilul cand trece prin episoadele de pavor nocturn;
  • incearca sa il tratezi cu blandete pe timpul zilei, chiar daca el plange si este agresiv.

Din fericire, cosmarurile si pavorul nocturn nu afecteaza dezvoltarea psihica a copilului si se diminueaza treptat odata ce copilul inainteaza in varsta.

Citeste si:

10 reguli simple care te ajuta sa te descurci mai usor cu copilul de 2-3 ani

Cum influenteaza personalitatea mamei dezvoltarea psihica a copilului

Dezvoltarea copilului de la 3 la 4 ani: cele mai importante etape

Anxietatea de separare la copiii mici: 6 metode prin care o ameliorezi

Sursa foto: netmums.com.

 

Adauga comentarii!