Primele zile de gradinita nu sunt usoare nici pentru copii si nici pentru parinti. Cand copilul incepe primul lui an de gradinita viata lui intra intr-o noua etapa, cea a integrarii in colectivitate. Deoarece se va simti coplesit de numarul de persoane straine din jurul lui, copilul nu va privi cu bunavointa noua stare a lucrurilor. Se va simti abandonat, singur si fara niciun ajutor in jur. Cu toate astea, trebuie sa ai in vedere faptul ca cei mici sunt persoane puternice si se adapteaza destul de repede chiar si la situatiile care par foarte dificile pentru adulti.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care sa le faci pentru a ajuta copilul sa se adapteze mai usor la primele zile de gradinita?
Nu transforma gradinita intr-un subiect tabu
Ca sa fie familiarizat cu ideea de gradinita, trebuie sa ii vorbesti de gradinita cu mult inainte de momentul inceperii ei, sa te joci cu el de-a gradinita si sa ii povestesti despre tot felul de copii care merg la gradinita. De asemenea, in primele zile de gradinita incearca sa aduci in discutie mereu gradinita si sa ii spui cat de mult te bucuri ca este inconjurat de copii si isi face mereu noi prieteni. De asemenea, cumpara-i un ghiozdanel care ii place si promite-i ca il duci undeva frumos dupa gradinita.
Nu il lasa la gradinita de la inceput la program prelungit
Pentru a-i face adaptarea mai usoara, lasa-l initial la gradinita 3 ore, apoi 4 ore si prelungeste acest timp in functie de cat de bine s-a adaptat. In general, copiii de 3 ani se adapteaza in cel mult 2-3 saptamani la noul program. Daca cel mic nu se adapteaza nici dupa 2 saptamani, cel mai probabil experimenteaza mai intens anxietatea de separare si ii este foarte greu sa accepte ca nu mai este cu parintii lui. Nu trebuie sa te ingrijorezi, intr-o buna zi se va obisnui si nu va mai plange cand il lasi la gradinita.
Explica-i mereu copilului ca te intorci dupa el
Copilul are mereu nevoie sa fie asigurat ca nu va fi abandonat, asadar incearca sa ii spui cat mai des ca de-abia astepti sa il iei de la gradinita si ca acolo o sa stea de fapt foarte putin. Povesteste-i despre lucrurile pe care le faci cat este el la gradinita, explica-i ca il duci acolo pentru a se juca si pentru a-si face prieteni si ca toti copiii de varsta lui merg la gradinita.
Cand il lasi la gradinita, scurteaza momentul despartirii
Cu cat prelungesti momentul de despartire, cu atat celui mic ii va fi mai greu. Cand incepe sa planga si te vede langa el, el incearca sa te impresioneze plangand mai tare pentru a te face sa il iei cu tine acasa. Asadar, cand duci copilul la gradinita, ai grija sa pleci imediat dupa ce l-ai lasat pe mana educatoarelor.
Incearca sa il duci constant la gradinita
Daca ai inceput sa il duci la gradinita, trebuie sa pastrezi acest program pana se obisnuieste. Atunci cand cedezi la rugamintile copilului de a ramane acasa cu el, nu faci decat sa ii dai de inteles ca se poate si altfel, iar el va manipula aceasta slabiciune a ta si va refuza cu mai multa vehementa sa stea fara tine.
Spune-i mereu ca se descurca foarte bine la gradinita
Dupa primele zile de gradinita, spune-i copilului cat de mult te bucuri pentru progresele pe care le-a facut si incurajeaza-l sa se joace cu alti copii. Povesteste celorlalti membri ai familiei despre cat de bine s-a descurcat la gradinita, copilul se va simti bine cu ceea ce a realizat si va incerca sa nu mai planga la fel de mult in zilele urmatoare.
Lasa-l sa isi ia suzeta sau jucaria preferata la gradinita
Pentru a se simti mai putin singur la gradinita, lasa-l sa isi ia jucaria preferata sau suzeta. De asemenea, spune-i sa aiba grija de jucarie si sa nu o lase sa planga la gradinita. Copiilor la aceasta varsta le place sa atribuie personalitate jucariilor si sa le simta ca pe niste prieteni.
Citeste si:
10 reguli simple care te ajuta sa te descurci mai usor cu copilul de 2-3 ani
Dezvoltarea copilului de la 3 la 4 ani: cele mai importante etape
Copilul de 3 ani si timpul petrecut la televizor, laptop sau tableta