Cum comunici cu copilul care nu vrea sa vorbeasca

Comunicarea prin limbaj este esentiala pentru crearea relatiilor sociale si pentru exprimarea gandurilor, emotiilor, nevoilor, temerilor, dorintelor s.a.m.d. Ce se intampla insa atunci cand copilul refuza sa vorbeasca? De obicei, refuzul de a comunica prin limbaj este asociat cu autismul, problemele cu auzul, sindromul Down sau cu anumite dificultati de invatare.

Dupa implinirea varstei de un an, copiii incep sa asimileze informatie intr-un ritm din ce in ce mai alert, inteleg deja multe cuvinte pe care le aud in jurul lor si incep la randul lor sa se exprime prin cuvinte, emotii si gesturi. Invatarea limbajului este un proces diferit de la copil la copil, unii incep sa vorbeasca de la varsta de 1 an si jumatate, altii chiar de la varsta de 3 ani.


Intre varsta de 18 si 24 de luni, un copil dezvoltat normal poate sa spuna in jur de 20 de cuvinte, iar dupa varsta de 2 ani, deja stie sa combine cuvintele in propozitii simple.

In general, copiii care nu spun niciun cuvant pana la varsta de 3-4 ani, incearca sa se exprime in alte moduri (prin gesturi, plans, ostilitate, zambet).

Cum imbunatatesti comunicarea cu copilul care nu vrea sa vorbeasca?

1. Foloseste un limbaj simplu si incearca sa vorbesti cat mai rar. De exemplu, atunci cand te joci cu mingea spune doar “mingea” in loc de “nu vrei sa ne jucam cu mingea?”. Cu cat lasi lucrurile mai simple, cu atat copilul se va simti mai confortabil.

2. Concentreaza-te pe activitati si nu pe cuvinte. Copiii invata cel mai bine prin joc si interactiune sociala. Cantecele, dansul, muzica, mersul in parc, intalnirile cu alti copii, jocurile cu Lego, nisip, plastilina, cuburi, creioane si acuarele, papusi, tractoare si masinute, ii ajuta pe cei mici sa se simta relaxati si sa se dezvolte normal.

3. Iesi cu copilul in fiecare zi in parc, indiferent de vreme. Copiii analizeaza mediul inconjurator si, in felul acesta, asimileaza informatie. Mergand in fiecare zi afara, ei se vor obisnui cu faptul ca fiecare zi este diferita si vor putea sa se adapteze mai usor la diverse schimbari in rutina lor (mersul la gradinita, la doctor, la dentist).

4. Nu pune presiune asupra lui sa vorbeasca. Spunandu-i copilului ca are o problema, nu faci decat sa accentuezi aceasta problema. Cu cat copilul se simte mai relaxat, cu atat el va fi mai dispus sa inceapa sa vorbeasca.

5. Incearca sa ai multa rabdare si sa ai mereu o atitudine vesela fata de copil. De cele mai multe ori, stresul si anxietatea parintilor se transmit si la copil, care incepe sa se simta marginalizat, diferit si chiar nedorit.

6. Apeleaza la jocurile de imitatie pentru a-l ajuta sa invete mai usor. Imitatia sta la baza procesului de invatare, de aceea trebuie sa insisti cat mai mult pe anumite jocuri care il invata anumite comportamente sociale (de-a doctorul, de-a cumparaturile, de-a mama si copilul s.a.).

7. Foloseste multe gesturi si incearca sa intelegi nevoile copilului tau. Atunci cand iti imbratisezi des copilul, te joci cu el, il mangai,  il lauzi, il incurajezi, ii zambesti si incerci sa te adaptezi la felul lui de a fi, el capata incredere in tine si va face eforturi sa vorbeasca pentru a iti face si el la randul lui o bucurie.

Citeste si:

10 pasi simpli prin care stimulezi creativitatea copiilor mici

De ce este important sa le citesti povesti copiilor?

Ce se intampla in mintea unui copil de 3 ani?

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

Sursa foto: nmbreakthroughs.org.

 

Adauga comentarii!