Dezvoltarea acuitatii vizuale la copii este foarte importanta nu numai pentru dezvoltarea motorie, ci si pentru asimilarea etapelor cognitive de la fiecare varsta. Copiii cu probleme de vedere intampina deseori dificultati de invatare, deoarece nu isi pot folosi memoria vizuala la intreaga capacitate pentru a asimila cunostinte noi.
Afectiunile oculare sunt in general mai greu de depistat la copiii mici, deoarece ei nu stiu sa comunice foarte bine atunci cand au o problema. De exemplu, un copil de 3 ani nu o sa isi dea seama ca vede incetosat sau ca are ochii obositi, deoarece nu are inca o intelegere a propriului corp.
Dezvoltarea acuitatii vizuale la copii depinde de foarte multi factori: genetica, nasterea prematura, complicatiile din perioada sarcinii. Nasterea prematura inainte de 34 de saptamani reprezinta un mare risc pentru dezvoltarea ulterioara a vederii bebelusului. Deoarece bebelusii nascuti inainte de 34 de saptamani nu au retina pe deplin vascularizata, trebuie sa mearga regulat la controale la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” din Bucuresti, pentru depistarea retinopatiei de prematuritate, o boala care poate fi tratata daca este descoperita in stadii incipiente. Retinopatia de prematuritate este provocata in primul rand de nivelul ridicat de oxigen din incubator care interfereaza cu dezvoltarea normala a vaselor de sange de la nivelul retinei.
Care sunt semnele care indica o problema cu vederea la copiii mici?
- nu reusesc sa aseze cuburile unele peste altele;
- sunt sensibili la lumina;
- au deseori ochii rosii;
- se freaca des la ochi;
- lacrimeaza excesiv;
- nu urmaresc cu privirea atunci cand le sunt aratate obiecte in miscare;
- nu vad obiecte mici aflate foarte aproape de ei;
- nu disting formele lucrurilor aflate la departare;
- se impiedica de obiecte aflate in fata lor;
- recunosc chipurile familiare doar atunci cand se afla la mica distanta de ei;
- nu apreciaza distantele intre obiecte;
- isi coordoneaza foarte greu miscarile;
- nu au ochii corect aliniati;
- isi inclina capul atunci cand privesc ceva cu atentie;
- se apropie foarte mult de obiecte, carti, televizor pentru a vedea mai bine;
- au deseori dureri de cap.
Pentru a evita agravarea problemelor cu vederea, parintii care au remarcat anumite detalii alarmante legate de acuitatea vizuala a copilului lor trebuie sa mearga cu el la oftalmolog pentru investigatii. De asemenea, este recomandat ca fiecare copil sa fie dus la controale regulate la ochi (la 1 an, 3 ani, 5 ani, 7 ani) pentru ca eventualele probleme oculare sa fie depistate cat mai timpuriu.
Citeste si:
Copilul de 3 ani si timpul petrecut la televizor, laptop sau tableta
Dezvoltarea copilului de la 3 la 4 ani: cele mai importante etape
Dezvoltarea copilului de la 4 la 5 ani: cele mai importante etape
Sursa foto: babycenter.com.