Cum iti inveti copilul sa fie mai creativ

Daca mergi intr-un muzeu de arta si te asezi langa un grup de copii, o sa ramai impresionata de discutiile pe care le au. “De ce tabloul e asa rosu?”, “De ce sta pasarea aia acolo”, “De ce copilul ala e asa gras?, intrebari care arata curiozitatea celor mici pentru felul in care sunt facute operele de arta si, cel mai important, faptul ca nu se plictisesc. In general, copiii, daca ii duci de mici la muzee, teatre, concerte si tot felul de alte evenimente artistice, sunt foarte entuziasmati si se straduiesc sa inteleaga ce se petrece acolo.

Care este impactul pe care arta il are asupra copiilor?


Mai multe studii au aratat ca arta (teatrul, muzica, literatura, artele vizuale) poate avea un impact puternic asupra creierului copiilor si le poate influenta pozitiv dezvoltarea, inclusiv copiilor mici, cu varsta peste 3 ani.

Care sunt beneficiile pe care arta le aduce copiilor?

1. Activitatile artistice le dezvolta gustul estetic, asa vor intelege de ce bibelourile nu mai sunt la moda si, treptat, vor face diferenta dintre arta si kitsch.

2. Arta ii face mai sensibili si mai intelegatori cu cei din jur.

3. Le imbunatateste creativitatea si le dezvolta imaginatia, cu alte cuvinte, ii face mai inteligenti.

4. Isi vor face o imagine despre lume si prin intermediul artei.

5. Diverse studii au aratat ca desenand sau pictand, copiii reusesc sa isi elimine emotiile negative mult mai usor.

6. Copiii isi pot gasi modele de urmat care vin din domeniul artelor.

7. Copiii vor incepe sa se simta bine si cu alt fel de activitati, nu numai la desene animate, in parcuri de distractii sau la calculator.

Cum sa ii faci pe cei mici sa iubeasca arta?

1. Du-i la cursuri de desen, pictura, muzica, dans, teatru si vezi cu ce rezoneaza.

2. Cand mergi in vacanta, alege si destinatii cu muzee, nu numai cu parcuri de distractii. O sa remarci ca cele mai multe dintre muzee au si programe pentru a-i tine ocupati pe cei mici intr-un mod artistic si educativ.

3. Du-i mai des la concerte, expozitii, piese de teatru, in acest fel arta va face parte din lumea lor si nu va mai fi ceva izolat.

4. Cumpara albume de arta, o sa observi ca vor rasfoi deseori aceste albume si se vor minuna de cata imaginatie se afla in pictura.

5. Inscrie-i in tabere de pictura, muzica, dans, teatru.

Cercetatorii cred ca nu trebuie sa-ti etichetezi copiii si sa spui “lui nu-i place pictura”, “habar n-are sa deseneze”, “e complet afon”, deoarece copiii isi schimba gusturile in permanenta, iar daca tu le spui ca sunt incapabili intr-un anumit domeniu, ei nu vor mai incerca sa faca nimic in acel sens. De asemenea, nu e o idee buna nici sa spui despre tine ca detesti muzica clasica sau ca te plictisesti de moarte prin muzee, lasa-i copilului gusturile cat mai nealterate de gusturile tale, ca sa isi gaseasca singur ceea ce ii place.

Citeste si Stimularea creativitatii celor mici.

Adauga comentarii!