Visul fiecarui parinte este sa aiba copii sanatosi, veseli, intelegatori, plini de compasiune pentru ceilalti, dornici sa invete cat mai multe lucruri si deschisi la schimbare. Bineinteles ca lucrurile nu stau mereu asa cum ni le imaginam noi, parintii, mai ales cand vine vorba de alimentatia sanatoasa si evitarea dependentelor de dulciuri sau mancare de tip fast-food.
Un prim pas prin care un copil poate invata ideea de disciplina este prin crearea unor obiceiuri alimentare sanatoase.
Cum il inveti sa manance sanatos?
1. Nu-i interzice complet dulciurile, sucurile carbogazoase si mancarea de tip fast-food
Un copil caruia ii sunt interzise mereu dulciurile, sucurile carbogazoase si alimentele de tip fast-food (hamburgerii si cartofii prajiti) va fi un copil frustrat care te va judeca aspru pentru faptul ca nu ii oferi anumite alimente pe care alti parinti le ofera copiilor lor. Tot ce trebuie sa faci este sa impui un program al dulciurilor: desertul se consuma dupa masa in cantitati mici, iar sucul o data pe saptamana. De asemenea, lasa-l sa guste din toate alimentele la care pofteste si explica-i care sunt sanatoase si care nu. Cu cat interzici mai mult unui copil sa faca un anumit lucru, cu atat el si-l va dori mai mult.
2. Explica-i de ce e important sa manance sanatos
Orice copil trebuie sa stie ca un consum prea mare de carne, covrigi si alte asemenea alimente uscate duce la constipatie, o afectiune deloc confortabila. Invata-l sa combine la fiecare masa legumele cu proteinele, sa consume intre mese fructe, sa bea lichide si sa respecte orarul meselor.
Citeste si 10 superalimente care imbunatatesc imunitatea copiilor.
3. Pregateste-i gustari pentru la scoala
Scoala este un fel de zona libera pentru copiii de toate varstele care pot manca ce vor fara sa mai ceara permisiunea parintilor. Daca ii pui in geanta copilului tau niste gustari sanatoase, le va manca sigur in pauzele dintre mese. De asemenea, obisnuieste-ti copilul inca de mic, de la gradinita, cu gustarile sanatoase (nuci, fructe, migdale, morcovi, batoane cu cereale si fructe uscate).
4. Schimba-ti si tu, ca parinte, obiceiurile alimentare
Daca acasa mananci sanatos, atunci copilul tau va manca la fel. Atunci cand umpli frigiderul cu mezeluri, margarina si salate cu maioneza, copilul tau nu va avea de ales si va fi fortat sa manance nesanatos. Revizuieste-ti obiceiurile culinare si familia ta va fi mai sanatoasa.
5. Ai grija sa ai mereu acasa multe fructe
Copiii se plictisesc repede de anumite alimente, asadar nu cumpara doar mere, portocale si banane. Fructele inseamna si afine, capsuni, cirese, mango, papaya, kiwi, struguri, ananas s.a.m.d. Cu cat variezi fructele mai mult, cu atat mai mult cei mici vor fi tentati sa le consume.
6. Nu-l obliga sa manance tot din farfurie
Un obicei destul de nesanatos al parintilor este sa oblige copiii sa termine tot din farfurie. Copiii recunosc semnalele de satietate date de corp si se opresc la timp, insa parintii ignora acest aspect de teama ca nu mananca suficient. Mancatul peste masura poate duce la dereglarea metabolismului si ingrasare, asadar bucura-te cand copilul nu consuma tot din farfurie, asta inseamna ca el functioneaza normal, se opreste din mancat cand s-a saturat.
Citeste si:
Sursa foto: relicsro.tk