Cum iti pregatesti copilul pentru un fratior / surioara

Daca esti insarcinata cu al doilea copilas e timpul sa te gandesti cum anume vei face fata, tu si copilul tau, schimbarii. Nu lasa grijile sa-ti intunece bucuria si entuziasmul, dar in acelasi timp nu te astepta ca primul copilas sa-ti impartaseasca sentimentele privitoare la un nou membru al familiei. Copiii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea, dar nu le va placea neaparat.

Copilul nu va dori sa vorbeasca mult si mereu despre ce ti se intampla, despre noul bebelus, dar atunci cand o face, raspunde-i la intrebari. Si, de asemenea, il poti intreba si tu ce crede el ca se intampla. Si chiar daca iti spune un scenariu de filme SF, nu-l contrazice intotdeauna.


Atunci cand bebelusul incepe sa se miste in burtica, lasa-l pe fratiorul / surioara lui sa-i simta loviturile. Il poti incuraja sa-i cante, sa mangaie butica si il poti chiar lua cu tine la una din vizitele la ecograf pentru a-si vedea fratiorul.

Si inca ceva: fii intotdeauna pozitiva atuci cand vorbesti de sarcina si viitorul copil. Primul tau copil nu trebuie sa stie ca ti-e rau din cauza sarcinii, ca sarcina iti provoaca ameteala. Ii poti spune ca esti blnava nu neaparat din cauza sarcinii, ci ai ceva comun, ca este obositor uneori sa cresti un copil, si ca te simteai obosita si atunci cand el crestea in burtica ta. Dar nu-i spune ca viitorul bebelus iti face rau.

Copilasul tau de 2 ani nu-si poate imagina cum va fi viata cu un fratior / surioara decat atunci cand acesta va sosi acasa. Daca este putin mai maricel (apropate de 3 ani) ii poti da cateva indicii despre cum va fi copilul: ii poti spune ca la inceput acesta nu se va putea juca cu el, ca este inca foarte mic, dar ca in schimb ii puteti saruta manutele si obrajorii. II poti spune si ca bebeusii, in general, isi petrec timpul dormind, plangand si mancand. Uneori bebelusii plang pentru ca asta e singurul mod in care ne spun noua de ce anume au nevoie.

La un moment dat vei dori sa-i arati copilului poze cu tine insarcinata cu el, sa-i explicit ca si el a fost in burtica ta, apoi sa treceti la poze cu el bebelus, sa-i spui povesti despre cum era, ce facea si cat de incantata ai fost in acea perioada. Asta il va ajuta sa inteleaga ca si el a fost un bebelus care a primit atentie si ca de asta au nevoie bebelusii. Il va ajuta si sa inteleaga cum arata un bebelus si cum acesta creste.

Ce mai poate fi de ajutor sunt vizitele prietenilor cu copii mici, bebelusi. Astfel copilul tau se va obisnui cu prezenta acestora. Si va intelege si faptul ca, desi parintii lui mai tin in brate si alti bebelusi, asta nu inseamna ca el nu mai primeste atentie sau dragoste.

Daca il vezi ca pare interest de pregatirile pe care tu le faci pentru noul copilasi, cere-i parerea, invita-l sa te ajute cu alegerea mobilei pentru fratiorul lui, cu alegerea hainutelor, iar daca nu pare interesat, fa-l sa simta ca se implica in alegerile legate de viitorul bebelus.

Cu putin timp inainte de nastere, copilul tau e posibil sa fie mai retras, mai trist. Si cu cat tu devii mai mare, mai obosita si mai concentrate pe sarcina, cu atat el devine mai dornic de atentie, isi dezvolta anumite temeri. Sa-i arati cat il iubesti il va ajuta sa treaca de aceasta perioada si poate chiar sa astepte nerabdator sosirea noului membru, atunci cand va intelege ca nu-i va lua nimeni locul, ca mami are suficienta dragoste pentru fiecare.

Sa fii atenta si la schimbari, in sensul ca ar trebui sa eviti schimbarile majore in aceasta perioada, mai ales cele care il implica pe primul copilas. Este o perioada dificila si un are nevoie sa se streseze din alte motive.

Adauga comentarii!