Printre cele mai dificile perioade cand vine vorba de cresterea copilului este cea de la 2 la 3 ani, cand copilul are tot felul de crize si accese de plans, iar emotiile lui par de multe ori ca nu au nicio logica. Pentru un copil mic, descoperirea lui “nu” este foarte importanta, ea il face sa inteleaga ca isi poate controla singur deciziile, de aceea va utiliza foarte mult acest cuvant incepand cu implinirea varstei de 2 ani.
Ce schimbari apar in comportamentul copilului la varsta de 2-3 ani?
1. Incepe sa se linisteasca si singur dupa o criza de plans
Daca pana pe la 1 an si jumatate, copilul este linistit mereu de parinti, dupa 2 ani el trebuie lasat sa se linisteasca si singur. De obicei, psihologii recomanda parintilor sa-si lase copilul sa planga, in acest fel el va intelege ca exista si altfel de emotii si ca le poate depasi cu bine.
2. Reactioneaza agresiv cand se plictiseste
Un copil mic nu reactioneaza prea bine cand incepe sa se plictiseasca de o jucarie si vrea sa fie distrat tot timpul. Acesta este unul dintre motivele pentru care crizele lui de plans si isterie sunt foarte dese. De asemenea, copilul trebuie lasat sa se si plictiseasca pentru a intelege ca nu trebuie sa astepte mereu de la altii sa fie distrat.
3. Plange de multe ori din senin si se tavaleste pe jos
De la 2 la 3 ani, multi copii n-au niciun motiv clar pentru care plang, doar incep sa se tavaleasca pe jos si sa dea din picioare. De obicei, aceasta perioada se instaleaza dupa 2 ani si jumatate si dureaza cateva luni bune.
4. Incepe sa se joace si singur
De la 2 ani, lucrurile devin ceva mai usoare pentru parinti in anumite sensuri. Isi pot bea cafeaua linistiti, in timp ce copilul se joaca, si chiar pot merge la restaurante cu locuri de joaca, acum copilul va incepe sa caute compania altor copii si va intelege mai bine ideea de joaca.
5. Devine atent cand i se spun povesti
Chiar daca nu are rabdare sa asculte povestile pana la capat, la aceasta varsta copilul este foarte curios. Spune-i povesti simple, cantecele, poezii si vei vedea ca incepe sa retina parti din ele si sa ti le spuna cu bucurie.
6. Incepe sa puna intrebari
De pe la varsta de 2 ani si jumatate, copilul incepe sa puna tot felul de intrebari simple, la un mod repetitiv. Este important sa ii raspunzi de fiecare data ca sa ii lasi impresia ca ceea ce intreaba el conteaza.
7. Se spala pe dinti singur
Copilul mic imita cam tot ce fac parinti, de aceea e bine sa il lasi mai intai sa te vada pe tine spalandu-te pe dinti si sa nu-l fortezi. El va cere, oricum, sa faca ce faci tu. Initial, nu va sti sa isi clateasca gura dupa fiecare spalare, de aceea e recomandat sa ii iei pasta de dinti naturala, care poate fi inghitita.
8. Are un vocabular mai bogat
Pana la 3 ani, multi copii au un vocabular destul de bogat, de mai mult de 200 de cuvinte. Pentru ca sunt interesati de tot ceea ce e in jur, vocabularul lor se mareste de la o zi la alta, mai ales incepand cu varsta de 2 ani si jumatate.
9. Este gata sa foloseasca olita
Daca pana acum nu ai incercat sa-l inveti pe cel mic la olita, dupa 2 ani, e momentul potrivit. Desi, initial, o sa respinga olita, daca i-o tii mereu prin preajma si ii explici ca si jucariile lui de plus fac la olita, o sa devina interesat de acest obiect din casa si va incepe sa-l foloseasca.
10. Vrea sa participe la treburile casnice
Incepand cu varsta de 2 ani, copiii incep sa devina interesati de treburile casnice si vor sa dea cu matura, sa spele vasele sau sa dea cu mopul. Desi reusesc sa faca doar dezastru in bucatarie, este bine sa ii lasi sa se joace de-a spalatul vaselor sau de-a facutul curateniei.
11. Incepe sa inteleaga ce are voie si ce nu
Daca pana la 2 ani, era destul de complicat sa ii explici copilului ce are voie si ce nu, deoarece nu parea sa inteleaga, dupa 2 ani, lucrurile devin mai simple. El intelege mai bine ce inseamna ca un lucru are si o consecinta. De exemplu, intelege ca daca pune degetul pe ibricul incins, o sa il doara.
12. Are mai mult echilibru si se coordoneaza mai bine
Dupa implinirea varstei de 2 ani, copilul deja stie sa se dea singur pe tobogane, sa urce scari, sa se catere, iar locurile de joaca din parc nu par sa mai aiba nici un secret pentru el. De pe la 2 ani jumatate chiar poti sa stai linistita pe banca si sa bei o cafea in timp ce copilul tau se joaca.
13. Poate sa manance singur
Copilul de 2 ani se descurca destul de bine sa manance singur, chiar daca nu reuseste sa foloseasca lingura prea bine. De asemenea, poate sa bea singur apa din pahar. De pe la varsta de 2 ani si jumatate, o sa se descurce mai bine cu folosirea lingurii si nu-si va mai arunca toata mancarea pe haine. Important este sa-l incurajezi.
Citeste si Cum se schimba copilul de la 3 la 4 ani.