Incepand cu varsta de 2 ani si jumatate, copiii incep sa refuze deseori somnul de dupa-amiaza. Medicii recomanda, insa, ca pana la 3 ani copiii sa fie culcati zilnic la pranz, altfel somnul lor de noapte va fi unul agitat din cauza oboselii acumulate peste zi. De la varsta de 3-4 ani, multi copii renunta la somnul de pranz, deoarece nu mai obosesc atat de repede. Acest lucru poate fi atat un avantaj cat si un dezavantaj pentru parinti. Un avantaj pentru ca pot pleca linistiti cu copilul in oras fara sa isi mai faca griji sa se intoarca acasa sa il culce si un dezavantaj pentru ca nu vor mai avea nicio pauza de relaxare.
Daca intre 9 si 18 luni copiii au in general doua reprize de somn pe zi, dupa varsta de 1 an si jumatate somnul se reduce la o singura repriza, la pranz, timp de 1-3 ore. Unii copii dorm doar o ora si jumatate, iar altii reusesc sa doarma chiar si 3 ore si jumatate. Potrivit medicilor, copiii de 2 ani au nevoie de 10-11 ore de somn noaptea si o ora jumatate -2 ore de somn in fiecare zi, la pranz. Mai toti copiii de aceasta varsta ar trebui sa mearga la culcare intre 8.30 si 10.00 p.m.
Exista si exceptii pentru somnul de pranz al copilului de 2 ani?
Copiii de 2 ani trebuie sa doarma zilnic la pranz, insa dupa varsta de 2 ani si jumatate, dupa cum spuneam mai sus, lucrurile incep incet-incet sa se schimbe, mai ales in zilele in care nu sunt scosi din casa si, din cauza faptului ca nu si-au irosit energia, refuza sa se mai culce. In cazul in care copilul este linistit, nu da semne de agitatie si oboseala, el trebuie lasat sa se joace si se poate sari peste somnul de pranz. Acest lucru nu trebuie, insa, transformat intr-un obicei, cel putin nu pana la varsta de 3 ani.
Cum sa ii mentii copilului rutina de somn?
1. Culca-l in fiecare zi aproximativ la aceleasi ore si nu il lasa sa se uite prea mult la televizor. Televizorul, pe langa faptul ca il mentine inactiv, ii furnizeaza si multa informatie violenta care ii poate afecta somnul.
2. Scoate-l la joaca de doua ori pe zi, o data dimineata si o data dupa somnul de pranz.
3. Evita sa tii copilul in casa mai multe zile la rand, pe langa faptul ca el se va plictisi groaznic, va refuza sa se mai culce. Cand e vreme urata afara, mergi cu copilul la un loc de joaca acoperit. Este important ca el sa intre in contact si cu alti oameni.
4. Daca pui copilul la somn si el incepe sa vorbeasca cu tine, sa rada, sa se joace, ignora-l, altfel sansele sa adoarma vor scadea dramatic.
5. Stai cu copilul pana adoarme, asa el se va simti in siguranta.
Ce trebuie sa stii despre somnul copilului de 2 ani?
Incepand cu varsta de 2 ani, imaginatia copilului incepe sa se dezvolte simtitor, un lucru care va fi amuzant ziua, deoarece copilul te va surprinde cu tot felul de lucruri trasnite, si deseori o problema noaptea, deoarece multe situatii de peste zi care vor avea un impact emotional mare asupra lui ii vor afecta somnul.
Copiii de 2 ani incep sa aiba anxietati si cosmaruri in multe nopti, de aceea este bine sa nu ii sperii ziua cu tot felul de povesti si sa eviti sa ii lasi sa se uite la televizor la desene animate violente. Un alt aspect important este sa incerci sa te abtii sa ii certi, copiii la aceasta varsta sunt foarte sensibili si pot fi afectati chiar si de un ton mai rastit.
Anxietatea de separare poate fi, de asemenea, unul dintre motivele pentru care copilul de 2 ani se va trezi plangand noaptea sau va geme in somn. De obicei, copiii care stau foarte mult cu mamele lor pana la 2 ani, se vor obisnui mai greu cu lipsa lor ziua, atunci cand acestea reincep serviciul sau ii lasa la cresa/gradinita.
Indiferent ce situatie ii creeaza cosmaruri si nopti agitate copilului tau, nu trebuie sa te panichezi, aceasta este o etapa normala in dezvoltarea lor si, daca este tratata cu calm si rabdare, ea va fi depasita mult mai usor.
Citeste si Cum calmezi crizele de furie ale copilului de 2-3 ani?