Potrivit unor studii realizate de Asociatia Americana de Pediatrie, cititul este foarte important pentru capacitatea de concentrare, dezvoltarea imaginatiei si imbunatatirea vocabularului copiilor. Cu cat un copil este expus mai de timpuriu la lumea povestilor, cu atat el isi va dori mai mult sa invete sa citeasca pentru a descoperi si singur cartile care ii plac. Cu toate astea, parintii nu trebuie sa renunte la orele de citit alaturi de copiii lor dupa ce acestia invata sa citeasca.
Alte studii, de data asta realizate de o asociatie australiana, au aratat ca cei mici apreciaza timpul petrecut cu parintii lor citindu-le si nu vor sa renunte la aceste momente nici cand sunt mai mari si stiu sa citeasca singuri.
Cercetatorii considera ca parintii trebuie sa continue sa le citeasca povesti copiilor pana cand acestia spun ca nu vor sa asculte povesti. De obicei, parintii renunta la acest obicei cand copiii invata sa citeasca, insa, acest moment, nu se suprapune de cele mai multe ori si cu dorinta copiilor de a nu mai asculta povesti.
Care sunt cele mai importante beneficii pe care le obtin copiii de la povestile citite de parinti?
1. Le cultiva imaginatia
Acum cand copiii sunt stimulati vizual din toate partile (de tablete, televizor, xBox-uri, calculatoare, telefoane), este foarte greu ca ei sa se poata concentra si la ascultare. Cand li se citesc povesti, ei sunt stimulati sa isi imagineze respectiva poveste si sa isi deruleze mental intregul fir al evenimentelor, ceea ce nu se intampla atunci cand se uita la desene animate si nu este nevoie ca ei sa isi imagineze ceva din povestea de pe ecran.
2. Ii apropie de parinti sau bunici
Copiii isi vor aminti toata viata de momentele in care parintii sau bunicii le citeau povesti seara de seara, insa, cu siguranta nu isi vor aminti cu placere de orele de stat cu ochii in ecran uitandu-se la desene animate.
3. Ii ajuta sa doarma mai bine
Povestea de seara ii creeaza copilului un ritual de somn si il ajuta sa doarma mai bine. El se simte in siguranta alaturi de parintii lui si este fericit si linistit cu acest moment.
4. Le imbunatateste vocabularul
Potrivit studiilor nenumarate realizate pe acest subiect, cititul povestilor nu numai ca le creeaza celor mici placere si bucurie, insa le imbunatateste abilitatea de a pronunta cuvintele si le extinde vocabularul.
5. Ii face mai rabdatori
Copiii care asculta povesti inca de la varste fragede devin interesati sa citeasca si singuri si nu trebuie sa mai fie indemnati de parinti in directia asta. Un mare avantaj al cititului este ca le creste puterea de concentrare si rabdare facandu-i capabil sa duca lucrurile pe care le fac pana la capat si nu sa isi piarda interesul pe parcurs.
Citeste si:
Cum influenteaza personalitatea mamei dezvoltarea psihica a copilului
Copilul de 3 ani si timpul petrecut la televizor, laptop sau tableta