Una din grijile parintilor de copii prematuri este timpul in care acestia recupereaza intarzierile de dezvoltare, mai ales daca prematuritatea este una mai severa. Vestea buna este ca bebelusii prematuri dau dovada de multa forta si determinare, de aceea trebuie, ca parinte, sa ai foarte multa rabdare si sa nu incerci sa ii compari cu alti copii, fiecare bebelus se dezvolta in propriul lui ritm.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre bebelusii prematuri?
1. Retina lor nu e pe deplin vascularizata dupa nastere, de aceea este obligatoriu sa fie dusi la un control de ochi la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” din Bucuresti. Daca nu sunt dusi la acest control, bebelusii prematuri pot dezvolta retinopatia de prematuritate in stadii avansate, o boala care le afecteaza ireversibil vederea.
2. Au nevoie de mai multe analize medicale dupa ce ies din spital, pentru a se vedea daca se dezvolta cum trebuie. Cele mai recomandate analize, dupa examenul oftalmologic, sunt ecografiile abdominale si cele transfontanelare.
3. Pana la varsta de 1 an, bebelusii prematuri trebuie feriti cat mai mult de medii aglomerate, deoarece sunt mai sensibili si se pot imbolnavi mai repede.
4. Baieteii prematuri trebuie neaparat sa faca o ecografie abdominala, pentru a se elimina riscul de criptorhidie, boala testiculului necoborat. La multi baietei prematuri, testiculele coboara mai tarziu in scrot si trebuie monitorizate. Diverse studii au aratat ca unul din trei baieti nascuti prematuri se nasc cu criptorhidism.
5. Baieteii prematuri sunt predispusi sa dezvolte afectiunea numita hidrocel la putin timp dupa nastere. De obicei, aceasta boala se vindeca de la sine in 1-2 luni.
Citeste si Cele mai importante etape in dezvoltarea copilului de la 1 la 2 ani.
Iata mai jos cateva concluzii ale unor studii despre recuperarea la bebelusii prematuri:
– bebelusii prematuri care au avut o greutate la nastere peste 1500 de grame recupereaza prematuritatea destul de repede, fara sa existe probleme de dezvoltare;
– bebelusii care au avut la nastere o greutate mai mica de 1500 de grame sunt mai predispusi la tot felul de probleme de sanatate si sunt mult mai fragili;
– bebelusii prematuri se pun mai greu pe picioare dupa nastere, unii au nevoie si de 2-3 luni pana incep sa ia in greutate, insa dupa ce trec de acest pas, incep sa se dezvolte normal, la fel ca orice alt copil;
– 85% dintre bebelusii prematuri recupereaza intarzierile de dezvoltare in primii 2 ani de la nastere.
Care sunt motivele cele mai comune pentru care un copil prematur nu recupereaza intarzierile de dezvoltare pana la implinirea varstei de 2 ani?
- A avut o greutate foarte mica la nastere si tot felul de probleme de sanatate.
- Nu a avut pofta de mancare si s-au instalat tot felul de carente nutritionale.
Un studiu publicat in Journal of Pediatrics in 1998, care a analizat felul in care s-au dezvoltat pana la adolescenta 32 de copii cu o greutate sub 1000 de grame la nastere, a aratat ca doar 6% dintre acesti copii nu au ajuns la o inaltime normala pentru varsta lor, insa unele dintre cauze au fost de natura genetica si nu neaparat legate de prematuritate. Studiul a mai evidentiat faptul ca 45% dintre acesti copii au avut niste pusee de crestere in jurul varstei de 8 ani si in perioada 12-18 ani, recuperand rapid diferentele de inaltime fata de ceilalti copii nascuti la termen.
Citeste si: