Atunci cand mergeti la joaca in locuri publice cu siguranta ai vazut parinti intervenind in jocul copiilor pentru a-i invata cum se face.
Desi ideea in sine nu este rea neaparat, ea poate mai mult sa strice in loc sa ajute, daca nu stii care sunt stadiile jocului, in functie de varsta. Mai jos, vom explica cele 5 mari etape.
Jocul de explorare
Acesta este caracteristic pentru perioada 0-2 ani. In aceasta etapa jocul copiilor se bazeaza pe interactiunea cu mediul inconjurator, ajungand astfel sa il cunoasca.
De exemplu, cand construieste un turn din cuburi.
Jocul solitar
Are loc mai ales in perioada 2-3 ani. Copilul nu arata vreun interes pentru modul in care se joaca cei din jur. El isi urmareste numai propriul sau joc.
Jocul paralel
Are loc cam in aceeasi perioada cu jocul solitar, insa arata un inceput de interes pentru ce fac alti copii. Astfel, chiar daca fiecare isi urmareste propriul joc, prefera sa se joace unul langa altul.
Jocul asociativ
Incepe de obicei de la 3 ani in plus. Copiii incep sa se observe, atunci cand se joaca unul langa altul. Incep sa apara si interactiunile. De exemplu, incearca sa faca un schimb de jucarii. Chiar si asa, nu se poate spune ca se joaca prorpiu zis impreuna.
Jocul de cooperare
Incepand cu varsta de 4 ani, copiii se joaca cu adevarat unii cu altii. Ei isi transmit idei, stabilesc reguli, sunt cu adevarat interesati de ceea ce fac ceilalti.
Incep sa fie apreciate jocurile pe echipe si jocurile de competitie.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Citeste si