Cei mai multi dintre noi traim in orase. Cei mai multi dintre noi traim in orase aglomerate, in care vedem mai ales fier, beton, plastic si sticla. Asa ca nu prea beneficiem de lucrurile bune pe care le poate aduce natura in viata noastra.
Sanatatea mentala
Natura are efecte benefice asupra sanatatii mentale. Ea reduce stresul si anxietatea si produce o stare de bine.
Capacitatea de concentrare
Dupa ce petreci timp in natura esti mult mai capabil sa te concentrezi si sa fii atent la o explicatie. Din aceasta cauza este recomandat ca pauzele scolare sa se tina afara, preferabil intr-un loc unde exista copaci, iarba. Iar copiii cu ADHD, la randul lor, au de castigat in urma petrecerii timpului in aer liber.
Spirirul de aventura / independenta
Spatiile mai largi ne permit sa lasam copilul sa se comporte cum isi doreste, fara sa il supraveghem in permanenta si sa ii facem observatii. Iar asta il ajuta sa fie mai independent si sa isi construiasca curajul care ii va fi util mai tarziu.
Dezvoltare motrice
Nu numai copiii mai mari au de castigat de la statul in natura. Si cei mici se dezvolta mult mai bine, intrucat sunt expusi la tot soiul de stimuli – de la sunete pana la texture si culori.
Si noi si copiii nostri suferim de faptul ca suntem prea putin expusi naturii. Ce am putea face:
Sa ne implicam sa ajutam scoala sau gradinita unde este copilul nostru sa aiba o gradina sau macar cat mai multe plante.
Sa tinem plante in casa.
Sa scoatem copiii in parc in fiecare zi. Chiar si daca stam o jumatate de ora sub un copac, zilnic, tot se simte.
Sa incurajam copilul sa aduca acasa lucruri intalnite afara – frunze de toate formele, castane, bete, pietre, scoici, flori etc
Sa folosim in camera copilului elemente de design ce duc cu gandul la natura – postere cu animale, texturi cu motive florale, mobila din lem . Ba chiar, daca nu ni se pare prea dificil, sa punem un acvariu, sau sa luam un animal de companie.
Photo by Cristina Gottardi on Unsplash
Citeste si
Copiii si cainele familiei – reguli pentru o relatie fara probleme