Cu totii ne dorim sa avem copii care sa se bucure de o inteligenta ridicata. Insa ne inchipuim ca nu avem ce face in acest sens- este o calitate cu care te nasti… sau nu.
Doar ca aceasta credinta nu este intru totul corecta. Inteligenta se poate si ea dezvolta, ca orice aptitudine. Si depinde de noi, la inceput, ca ea sa se dezvolte. Sunt cateva lucruri pe care le putem face si cateva pe care nu trebuite sa le facem.
DA
Vorbeste adesea cu copilul tau, inca de cand este bebelusi. De asemenea, citeste-i inca de cand este foarte mic. Iar apoi continua la fel, chiar daca ti se pare ca vorbesti de lucruri mult prea sofisticate pentru varsta lui.
Pune intrebari si asculta raspunsurile. In acest fel copilul va invata sa isi formeze o opinie si sa o exprime.
Apreciaza efortul, apreciaza rezultatul. Acestea ar trebui sa iti atraga atentia mai mult decat capacitatile lor naturale de a fi buni la ceva. Copiii trebuie sa-si dezvolte rabdarea de a obtine lucruri care nu se obtin imediat. Invatarea este un efort care merita sa fie apreciat de copil pentru faptul ca iti aduce, in timp, rezultate nesperate.
Experiente. Incearca sa creezi experiente de toate tipurile – de la calatorii pana la vizite la muzee. Vorbeste-i despre ceea ce faceti, prezinta totul intr-un cadru mai larg. Pune intrebari, dezvaluie propriile tale experiente similare.
NU
Nu veni tu cu solutii la toate problemele pe care le are copilul. Incurajeaza-i sa depaseasca singuri obstacolul venind cu idei creative.
Nu uita sa setezi obiective tabgibile atunci cand este vorba despre a invata ceva. Copilului ii va fi mult mai usor sa se concentreze intr-o directie daca stie ce asteptari ai de la el.
Photo by Timo Stern on Unsplash
Citeste si
Copilul de 3 ani si timpul petrecut la televizor, laptop sau tableta
Cum il inveti pe copil sa se descurce in situatii sociale dificile?