Cum il obisnuiesti pe copil sa vada lucrurile in mod pozitiv

Ati vazut si voi probabil ca sunt oameni care se descurca foarte bine in unele situatii mai dificile, in timp ce altii tot bajbaie fara sa gaseasca vreodata solutia. Iar raspunsul nu sta in factorii exteriori. Este vorba despre un stil de gandire care te ajuta si de altul care mai degraba iti pune piedici. Iar aici nu vorbim despre superficialul ‘trebuie sa vezi partea plina a paharului’, care a ajuns sa fie mai degraba de ras. Ci despre faptul ca poti invata sa abordezi problemele in mod corect.

Important, ca sa reusesti in ceea ce ti-ai propus, este sa:

Depui efort in mod constant
Nu dai inapoi cand ceva pare mai dificil
Ai incredere in tine
Iti controlezi emotiile.


Dar ce inseamna toate acestea la o varsta mica? Si cum iti poti invata copilul toate aceste abilitati?

Sa le ceri copiilor sa depuna efort in mod constant pare sa fie o sarcina fara rezultate. Insa orice antrenor bun de sport iti va arata ca se poate lucra cu copii, ca daca stii cum sa ii iei sunt capabili sa se concentreze luni si ani de zile pentru obtinerea unui rezultat.

Insa putem sa facem si acasa exercitii pentru asa ceva, ca sa le aratam copiilor cum functioneaza. De exemplu, ne luam obioectivul de a invata sa iti faci pachetul pentru scoala singur. Spunem care sunt pasii, il invatam toate miscarile. Astazi mai prinde ceva – de exemplu unde sunt lucrurile in bucatarie, maine mai prinde altceva – de exemplu sa isi planifice din timp actiunile etc.

Tine insa minte: daca vrei ca copilul sa participe, totul trebuie sa fie cat mai distractiv pentru el – fara critici, ajuta si cateva fete zambitoare si laudele si micile surprize etc.

Nu au iesit lucrurile nici cum sperai tu si nici cum spera el? Ei bine, aminteste-ti si tie si aminteste-i si copilului ca aceasta este numai o etapa. Si ca ea este cat se poate de normala. Inca nu au iesit lucrurile, insa va fi mai bine in viitor.

Iar toate aceste lucruri va vor ajuta sa ajungeti la punctul trei – acela de a castiga incredere in tine ca vei reusi. Poti avea incredere in tine si atunci cand esuezi, de fapt chiar atunci este cea mai importanta, pentru ca iti da imboldul necesar pentru a mai depune efort.

Dupa cum se vede, totul se reduce pana la urma la emotiile pe care le resimtim in fara lucrurilor. Emotiile sunt normale, insa nu trebuie sa ne lasam prada lor. Da, este normal sa ne simtim un pic stresati daca vom vorbi in fata unui grup, asta insa nu inseamna ca nu ne vom sustine punctul de vedere.

In plus, este util si sa ii explici copilului faptul ca sunt lucruri pe care le poate controla si lucruri care sunt in afara influentei sale. De exemplu, faptul ca cineva a fost rautacios cu el nu poate fi controlat direct. El nu poate sa fie papusarul unei alte persoane. Insa poate controla propria sa reactie – poate sa se retraga dintr-o activitate pentru ca s-a intamplat ceva neplacut sau poate alege sa vada lucrurile pozitive din intreaga situatie, chiar daca sunt si unele neajunsuri.

Photo by Alex J. Reyes on Unsplash

Citeste si

Cum sa iti incurajezi copilul

Fricile copilului la inceput de scoala se pot atenua

Adauga comentarii!