Cu cat un copil stie mai multe cuvinte, cu atat cresc sansele sa te intelegi mai usor cu el, sa aiba mai putin din crizele de la 3 ani de zile.
Si nu este deloc dificil, intrucat in aceasta perioada copiii absorb fiecare cuvant nou pe care il aud. Asa ca rolul tau este sa il expui la un vocabular cat mai variat. Uite cateva sfaturi.
Nu simplifica prea mult
Chiar daca unele cuvinte ti se par prea dificile pentru un copil sau stii inlocuitori mult mai simpli vorbeste normal. Poate copilul nu va reusi imediat sa spuna cuvantul, insa il va retine si il va folosi cand are nevoie de el. De exemplu, daca iti vine sa spui garderoba foloseste acest cuvant, nu il transforma automat in dulap, care este mai la indemana.
Cartile sunt de mare ajutor
Alege carti concepute special pentru construirea unui vocabular. Ele au multe imagini si cateva cuvinte. Cititi-le impreuna. Mergi mai ales pe carti care descriu lucruri de care este interesat copilul tau. La trei ani discutam zilnic despre betoniere, cum se pune asfaltul strat cu strat si casti de protectie.
Limbajul are legatura cu lumea
Cartile sunt bune, insa si mai bine este sa experimentezi pe viu limbajul. Asa ca mergeti in cat mai multe locuri. Si povesteste-i incontinuu despre ceea ce este in jur. Cu cat il expui mai mult la lucruri noi si cuvinte noi cu atat invata mai repede.
Repetati
Incurajeaza copilul sa povesteasca lucrurile vazute in timpul zilei. Poti si sa apelezi la fotografii pe care sa le faci ziua si apoi candva, intr-un moment de relaxare, sa le rasfoiti si sa comentati.
Dar, mai ales, nu uita sa va jucati. Copiii asimileaza totul mult mai bine prin joaca. Puteti face jocuri pe meserii sau sa fiti personaje din desenele animate preferate sau sa descrieti obiecte din casa pe care sa le recunoasca, etc. Orice joc dezvolta limbajul.
Vorbiti mult, dar ascultati si mai mult
Copilul are nevoie de ajutor, insa nu are nevoie de cicaleala la fiecare cuvant pe care il pronunta gresit. Poti repeta tu, cuvantul corect fara sa faci mare caz din asta. Asculta-l intotdeauna cand vrea sa iti spuna ceva. Si reformuleaza, mai elaborat. Este adevarat, nu suntem mereu dispusi, mai avem si zile proaste insa cu cat de aratam mai disponibili la inceput, cu atat va fi mai usor ulterior.
Photo by Ben White on Unsplash
Citeste si
Dezvoltarea copilului de la 5 la 6 ani: cele mai importante etape