Cand se apropie weekendul ne facem fel de fel de planuri pentru programul zilnic. Si, printre acestea, ar trebui sa includem si incurajarea dragostei de arta.
Adevarul este ca la noi in scoli, cu cateva exceptii, copiii nu sunt deloc pusi in contact cu arta. Este mult mai simplu pentru invatator sa foloseasca orele respective pentru inca o lectie la matematica. Sau, in cazuri fericite, in care se face totusi ceva apropiat de exprimarea plastica, se da o foaie de colorat.
Asa ca am putea profita de timpul disponibil pentru a face noi ceva in acest sens
Putem vizita un muzeu
Orice vizita la un muzeu este benefica, dar si mai bine este daca apelam la un ghid care poate sa povesteasca despre exponatele din muzeu. Mai mult decat atat, unele muzee au programe dedicate special copiilor. Ele sunt mult mai interactive si sunt sanse mai mari ca copilul sa se arate interesat de arta daca poate si el sa participe.
Putem pune la dispozitie o biblioteca
Cateva carti bine alese pot sa faca minuni. Si, din fericire, exista suficiente oferte in aceasta privinta. Nu le cumpara gandindu-te numai la prezent. Este posibil ca acum sa nu il atraga pe copil, insa sa le descopere peste cateva luni sau ani. Poti cumpara enciclopedii, albume, carti despre perioade artistice sau anumiti pictori.
Foloseste internetul
Exista denumarate filme dedicate artei. Pot sa fie filme artistice despre viata unui mare artist, pot sa fie filmari ale modului in care se picteaza un tablou, pot sa fie plimbari virtuale la muzee. Incepe prin a cauta lucruri care sa te intereseze pe tine, cu adevarat, si apoi impartaseste-i copilului, cu entuziasm, ceea ce ai descoperit.
Materiale la indemana
Nu trebuie sa fim neaparat mari artisti ca sa facem arta. Ea ar trebui sa faca parte din viata oricui, nu numai a geniilor. Pentru ca arta este terapeutica. Si, daca avem suficiente momente in care ne plictisim, ne vom gasi atrasi in activitati in care ne folosim creativitatea. Totul este sa avem cateva materiale la indemana.
Photo by Jade Stephens on Unsplash