Sa iti protejezi copilul este un lucru normal si de dorit, altfel ei nu ar putea sa se dezvolte bine. Insa, asa cum se intampla de obicei, trebuie pastrat un echilibru, altfel incep sa apara efecte negative.
Cateva exemple care arata ca ar trebui sa protejezi mai putin copilul, ca sa nu ii ingradesti dezvoltarea
– ii faci temele
– copilul este implicat zilnic in tot felul de activitati extrascolare, care necesita prezenta ta
– simti ca nu mai ai timp de nimic
– copilul se plange ca are prea multe lucruri de facut
Problema apare atunci cand nu numai ca oferi necesitatile de baza, dar chiar pari sa traiesti viata in locul copilului tau.
– a aparut un conflict intre copil si altcineva? Simti imediat nevoia sa iei asupra ta problema si sa o rezolvi.
– copilul este plictisit? Te dai peste cap sa ii gasesti o distractie.
– este copilul frustrat de ceva? Imediat intri in panica.
– stiu ca asta ar trebui sa rezolve copilul singur la varsta asta (legat la sireturi, pregatit ghiozdanul, spalat pe dinti etc), dar continui sa o mai fac eu pentru o perioada…
Cel mai probabil gasesti tot felul de motive valide pentru a proceda astfel – de la faptul ca esti grabit pana la faptul ca vrei ca lucrurile sa se intample intr-un anumit fel. Insa, pe termen lung, toate aceste actiuni ii rapesc copilului posibilitatea de a invata sa fie responsabil pentru sine insusi. Cum va mai avea atunci sansa de a invata despre procesul de a lua decizii, despre modul in care trebuie sa iti organizezi timpul, despre ingrijirea propriei persoane si luarea de decizii financiare rezonabile?
Photo by Jeremiah Higgins on Unsplash
Citeste si