Tranzitii de la multe la mai putine perioade de somn

Pe masura ce creste, copilul reduce, treptat, perioadele de somn de care are nevoie in timpul zilei. Tranzitiile nu sunt in niciun caz usoare si pot lasa atat pe parinti cat si pe copii epuizati.

In primele luni de la nastere, bebelusii dorm de 5-6 ori pe zi. La un an de zile doua perioade de somn sunt suficiente. Si, in jur de doi ani, ajunge sa doarma numai o data, la pranz.


Cum iti dai seama ca trebuie sa insisti sa adoarma sau este momentul sa renuntati la inca un somn din timpul zilei?

Nu renunta la perioada de somn daca:

– copilul adoarme si somnul tine peste o ora. Chiar daca s-a impotrivit la inceput, daca a dormit o ora inseamna ca a avut nevoie de aceasta odihna.

– in zilele in care nu doarme copilul este agitat, nervos, are reactii pe care nu poti sa ti le explici, nimic din ceea ce faci nu pare sa ii fie pe plac.

– atunci cand se urca in masina adoarme imediat.

Semne ca poti renunta cu totul la somnul din timpul zilei

– copilul nu da deloc semne ca ar fi obosit si ii este foarte greu sa adoarma in timpul zilei,

– copilul doarme ziua, insa ii este foarte greu sa adoarma seara si sta foarte tarziu,

– chiar daca nu doarme, copilul este la fel de vesel si cooperant,

– in perioada de pranz copilul nu adoarme chiar daca sta intr-un mediu linistit – fara zgomot sau lumina puternica si ii citesti ceva.

In principiu, nu poti nici sa grabesti si nici sa incetinesti acest proces. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa fii atent la semnele pe care le da copilul si sa il lasi sa aiba cate perioade de somn are nevoie. Daca este vesel si energic inseamna ca doarme suficient, indiferent ca o face legat sau impartit pe mai multe perioade.

Photo by Leo Rivas on Unsplash

Adauga comentarii!