Dezvoltarea copilului de la 4 la 5 ani: cele mai importante etape

Se spune ca viata parintilor se usureaza considerabil dupa ce copilul implineste 4 ani. Acum el este deja educat sa foloseasca olita, se joaca si singur, intelege ce are voie si ce nu, are crize de nervi mai rare si mai multa rabdare, isi gestioneaza mai bine emotiile, povesteste lucruri si are propriile ganduri despre diverse situatii, iar personalitatea lui incepe sa se contureze din ce in ce mai bine.

De la 4 la 5 ani, copilul are mai multa incredere in sine si este mult mai independent, trasaturi care il imping sa incerce mereu sa isi testeze limitele. El devine mai creativ si nu se mai plictiseste atat de repede de jocuri sau jucarii. Partea buna este ca atunci cand se plictiseste isi exprima verbal nemultumirile si nu se mai tavaleste pe jos urland, coplesit de frustrare si nervi.


Cu toate astea, sa nu te astepti ca o sa ai in preajma ta un ingeras. La aceasta varsta, copiii sunt deseori galagiosi, batausi, rautaciosi, incapatanati sau neprietenosi. Ca si un adult, copilul, mai ales dupa ce trece de 4 ani, trece prin tot felul de stari pe parcursul unei zile. Asadar, nu te astepta ca el sa fie mereu vesel si bine-dispus, uneori chiar nu are chef de nimic.

Care sunt cele mai importante etape de dezvoltare ale copilului de la 4 la 5 ani?

Vocabularul lui creste pe zi ce trece si reuseste sa poarte conversatii

Daca la 3 ani, copilul nu reusea sa isi duca un gand pana la capat, nu iti povestea ce a facut la gradinita si nici nu raspundea prea clar la intrebarile pe care i le puneai, de la 4 la 5 ani, aceasta situatie se schimba considerabil. Copilul incepe sa vorbeasca in fraze mai complexe, raspunde la intrebari simple, face mai repede conexiuni intre diverse situatii si iti da deseori raspunsuri logice.

Are mai multa rabdare

Copiii sunt plini de energie, insa, cu toate astea, de la 4 la 5 ani, ei pot sa fie atenti la un film intreg, au rabdare sa asculte povesti, devin interesati de puzzle-uri si jocuri care implica creativitatea. Este un bun moment sa investesti in carti, excursii, bilete la teatru, filme, concerte, muzee. Mai multe studii au aratat ca arta (teatrul, muzica, literatura, artele vizuale) poate avea un impact puternic asupra creierului copiilor si le poate influenta pozitiv dezvoltarea, inclusiv copiilor mici, cu varsta peste 3 ani.

Asimileaza mai repede informatiile

La varsta de 4-5 ani, copilul poate sa numere 10 sau mai multe obiecte, recunoaste cel putin 4 culori, stie anotimpurile, invata repede poezii si cantecele, pune multe intrebari, deseneaza forme simple si chiar poate sa scrie cateva litere simple. Incepand cu aceasta varsta, copilul intelege mai bine conceptul de timp si activitatile care au loc la anumite momente ale zilei: mersul la gradinita, weekendul, mic-dejunul, cina, spalatul pe dinti.

Abilitatile fizice si motorii se cizeleaza

Dupa varsta de 4 ani, copilul alearga, joaca fotbal, se catara, se da in leagan singur, sare intr-un picior, urca si coboara scarile fara ajutor, pedaleaza cu usurinta bicicleta sau tricicleta, construieste din cuburi, face castele de nisip, manuieste cu mai multa siguranta furculita si lingura, taie hartie cu foarfeca, se poate dezbraca si imbraca de anumite obiecte vestimentare mai simple, isi periaza dintii si se spala pe maini.

Ce se schimba in dezvoltarea lui emotionala?

  • isi controleaza mai bine emotiile;
  • empatizeaza cu ceilalti;
  • isi face repede prieteni si se bucura cand se joaca cu alti copii;
  • intelege regulile si, de cele mai multe ori, le respecta;
  • este mai independent si nu are mereu nevoie de tine sa il asisti cand se joaca;
  • isi exprima emotiile negative verbal.

Cand sa te ingrijorezi?

Fiecare copil creste in ritmul lui si are propria personalitate. Unii sunt mai timizi, altii mai impiedicati, altii vorbesc mai putin, iar altii sunt prea agitati. Cu toate astea, sunt niste semne care la aceasta varsta ar trebui sa ingrijoreze orice parinte:

  • este foarte agresiv cu ceilalti copii si nu vrea sa se joace cu ei;
  • devine foarte nelinistit cand nu se afla langa un parinte;
  • nu se poate concentra la nimic;
  • nu face contact vizual cu cei din jur;
  • pare pierdut in lumea lui, fara sa auda nimic din jur;
  • nu pare interesat de prea multe lucruri;
  • nu stie sa isi spuna numele;
  • nu isi imagineaza lucruri;
  • este mai mereu trist;
  • are probleme in a tine corect un creion;
  • se plictiseste mereu de un lucru si vrea ceva nou;
  • este dependent de televizor, jocuri pe calculator sau tableta;
  • nu ii place sa se joace afara;
  • are probleme de vorbire;
  • nu pune intrebari;
  • indiferenta fata de mediul inconjurator.

Ce este important de stiut?

Nu iti eticheta copilul folosind expresii de genul: „lui nu-i place pictura”, „habar n-are sa deseneze”, „e complet afon”, deoarece copiii isi schimba gusturile in permanenta, iar daca tu le spui ca sunt incapabili intr-un anumit domeniu, ei nu vor mai incerca sa faca nimic in acel sens. De asemenea, nu e o idee buna nici sa spui despre tine ca detesti muzica clasica sau ca te plictisesti de moarte prin muzee, lasa-i copilului gusturile cat mai nealterate de gusturile tale, ca sa isi gaseasca singur ceea ce ii place.

Somnul este foarte important si la aceasta varsta. Un copil de 4-5 ani are nevoie de 10-12 ore de somn pe noapte si o ora de somn ziua. Multi copii la aceasta varsta refuza sa mai doarma ziua, asadar, daca vezi ca cel mic are energie pana seara si nu da semne de agitatie si iritabilitate, nu-l obliga sa doarma la pranz.

Varsta de 4-5 ani este o varsta buna in care sa incepi sa investesti in educatia copilului tau: cursurile de inot, cartile, desenul, pictura, dansul, muzica, invatarea unei limbi straine, reducerea timpului petrecut in casa in fata televizorului, invatarea cifrelor si a literelor, toate aceste lucruri, facute mai mult in joaca, il vor ajuta pe cel mic sa isi dezvolte abilitatile cognitive.

Citeste si:

Dezvoltarea copilului de la 3 la 4 ani: cele mai importante etape

10 greseli de educatie pe care parintii le fac frecvent

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

 

Adauga comentarii!