Dezvoltarea copilului la varsta de 1 an

Iti vine sa crezi ca au trecut deja 12 luni de cand ai nascut si este momentul pentru prima petrecere aniversara a celui mic? Daca in cele 12 luni care tocmai au trecut ai asteptat cu nerabdare primul zambet, primul ras in hohote, primele silabe sau mersul de-a busilea, acum urmeaza o noua etapa, in care cel mic nu mai este un bebelus neajutorat, ci un copil care vrea sa fie din ce in ce mai independent. Urmeaza primele cuvinte, primele propozitii, primii pasi, alergatul, cataratul si cate si mai cate.

Cat de mult a crescut bebelusul tau?


La 1 an, copilul isi tripleaza gretuatea de la nastere si aproape isi dubleaza inaltimea. Creierul lui a ajuns acum la aproximativ 60% din marimea pe care o va avea la varsta adulta. Daca pana acum bebelusul a crescut vazand cu ochii, de la o zi la alta, dupa varsta de 1 an ritmul de crestere devine mai lent.

Cum se schimba alimentatia copilului la 1 an?

Ai obosit sa tot faci piureuri pentru bebelus si sa te informezi pentru orice aliment pe care il introduci in meniul celui mic? Vestea buna este ca dupa varsta de 1 an, sistemul digestiv al bebelusului este suficient de bine maturizat pentru orice fel de aliment. Acum este momentul in care ii poti introduce in meniu si altfel de lapte, in afara de laptele matern sau laptele formula. Ai grija, copilul la 1 an nu stie inca sa mestece foarte bine alimentele, de aceea este bine sa i le tai bucatele mici pentru a evita pericolul inecarii.

Varsta de 1 an este o varsta delicata pentru copii din punct de vedere al stilului alimentar, deoarece inca nu reusesc sa se hraneasca singuri si refuza foarte multe alimente. Pentru ca sunt asa pretentiosi cu mancarea, multi parinti le ofera constant mancare, pentru a evita instalarea unor deficiente nutritionale si pentru a se asigura ca acestia nu stau nemancati.

Ceea ce scapa de multe ori parintii din vedere este faptul ca cei mici au instinctul de supravietuire bine format si nu stau infometati doar din incapatanare. Cand un copil mic nu mananca inseamna ca pur si simplu nu ii este foame, un motiv suficient de bun sa mai astepti 1-2 ore pana la urmatoarea masa.

La varsta de 1 an, bebelusii pot avea 2, 4, 6 sau 8 dintisori. Nu exista un moment precis de crestere a dintilor la copii, asa cum nu exista nici pentru invatarea limbajului si a mersului.

Adio, biberon, bun venit, canuta!

Stiai ca nu e recomandat ca bebelusul sa mai foloseasca biberonul dupa varsta de 1 an, 1 an si jumatate? Tranzitia de la biberon la cana nu ar trebui sa fie una dificila, mai ales daca ii cumperi copilului tau o cana vesela, cu tot felul de desene imprimate pe ea. In caz ca cel mic refuza cana, trebuie sa ai rabdare si sa mergi cu el la supermarket sa aleaga o cana care ii place.

Ce etape de dezvoltare fizica si mentala a parcurs bebelusul pana la aceasta varsta?

La varsta de 1 an, copilul sta singur in fundulet, poate sa mearga de-a busilea si daca il tii de subtiori incearca sa faca primii pasi. Ei incep sa se intinda dupa obiecte, sa se tarasca, sa se ridice sprijinindu-se de mobile, sa impinga obiecte sau sa se rostogoleasca. Nu toti bebelusii se ridica in picioare cu sprijin la varsta de 10-11 luni, pentru unii, aceasta etapa a statului in picioare si mersului in laterala pe langa mobile incepe undeva in perioada 12-18 luni. De asemenea, nu toti bebelusii merg de-a busilea, unii sar complet peste aceasta etapa si trec direct la mers.

La 12 luni, bebelusul deja a inceput sa imite tot ce vede in jur, vrea sa foloseasca telefonul, peria de par, lingura si furculita. Chiar daca nu le intelege pe deplin functia, el incearca sa le foloseasca.

Pana la varsta de 1 an, bebelusii incep sa gangureasca si chiar spun cateva silabe simple (ma-ma, ta-ta, da-da, pa-pa, na-na, a-ba). Din acest moment, creierul este pregatit pentru invatarea limbajului. Combinatia de consoane si vocale pe care o rosteste bebelusul pana invata primele cuvinte este si ea o forma de limbaj prin care incearca sa comunice cu cei din jur. Trebuie subliniat si aici ca nu toti copiii incep sa spuna silabe pana la varsta de 1 an, pentru altii, acest proces de articulare a cuvintelor are loc ceva mai tarziu.

Desi copilul este mai sociabil la aceasta varsta, o sa constati ca devine foarte posesiv cu jucariile lui si are adevarate crize de furie daca nu primeste ce vrea.

Cum se schimba somnul la varsta de 1 an?

La implinirea varstei de 1 an, bebelusul tau ar trebui sa doarma intr-o repriza lunga noaptea, de 7-8 ore, si una mai scurta, de 2-3 ore. Trezitul noaptea pentru a manca se rareste considerabil, mai ales dupa aceasta varsta. In ceea ce priveste somnul de la pranz, el ar trebui sa ramana o regula pana la varsta de 3 ani.

Este timpul pentru primii pantofiori!

Pentru ca bebelusul incearca sa faca primii pasi si este dornic sa exploreze totul in jur, este momentul sa ii cumperi primii pantofi. Ai grija sa fie cu talpa moale si flexibila, pentru ca mersul lui sa fie cat mai natural. Este destul de incomod pentru bebelus sa ii dai o incaltaminte rigida, aceasta il impiedica sa isi flexeze talpa in intregime si sa isi exerseze toti muschii din aceasta zona. Atunci cand bebelusul incepe sa mearga, el trebuie lasat sa mearga cat mai mult descult.

Citeste si:

Pana la ce varsta trebuie sa doarma copiii la pranz?

Sursa foto: similac.com

 

Adauga comentarii!